Uhapšeni maloljetnik preko 40 puta dojavio bombe, krivično će odgovarati bez obzira što je maloljetan

Uhapšeni maloljetnik preko 40 puta dojavio bombe, krivično će odgovarati bez obzira što je maloljetan


Nakon što je nekoliko puta dojavio bombe u sarajevske obrazovne ustanove, pripadnici MUP-a KS su sinoć uhapsili osumnjičenog maloljetnika.

Ovaj maloljetnik je lažno dojavio više od 40 puta bombu u škole na području Kantona Sarajevo, ali i van Kantona Sarajevo.

Sumnja se da je upravo on dojavljivao bombe jučer i tokom čitave prošle sedmice.

Kako Crna Hronika saznaje, razlika između današnje dojave bombe je ta što je još uvijek nepoznata osoba danas bombe u više sarajevskih škola dojavila putem telefona, dok je uhapšeni maloljetnik to radio preko skrivenih e-mail adresa.

Kako je za N1 potvrdila glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić, uhapšeni maloljetnik će krivično odgovarati, bez obzira što je riječ o maloljetnom licu.

“Uz naredbu Općinskog suda Sarajevo izvršen je pretres porodične kuće i pratećih objekata koje maloljetnik koristi. Tom prilikom su pronađeni predmeti i sredstva za koje postoji osnov sumnje da su korišteni u izvršenju ovih krivičnih djela. Riječ je o krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom lažno prijavljivanje”, rekla je Novalić.

Maloljetnik koji je lišen slobode i dalje je na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a KS, nakon čega će biti predat u dalju nadležnost Kantonalnog Tužilaštva.

”Kako nam se ponavlja situacija da su izvršioci ovih krivičnih djela maloljetnici, treba naglasiti da to što je neko maloljetan ne znači da nije krivično odgovoran. Naprotiv, moguće je krivično odgovarati, krivično će odgovarati i postupaće se s njima u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju maloljetnika u krivičnom postupku”, dodala je glasnogovornica MUP-a KS, Mersiha Novalić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija