Raskol u policijskim sindikatima radi fotelja

Raskol u policijskim sindikatima radi fotelja


 

Održan Upravni odbor Saveza sindikata policijskih organa u BiH

Dana 14.10.2024. godine održan je sastanak Upravnog odbora Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, na kojem su članovi pregovaračkog tima u ime Saveza, Dragan Krvavac i Edin Kahrimanović informisali prisutne o prethodno održanom sastanku pregovaračkog tima na kojem se raspravljalo o mišljenjima Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora na predloženi tekst Kolektivnog ugovora.

Na predmetnom sastanku je konstatirano da su pomenuta mišljenja pozitivna uz određene primjedbe tehničke prirode koje je potrebno korigirati u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu propisa.

Tekst kolektivnog ugovora nakon uređivanja i izrade trojezične verzije će od strane Ministarstva pravde BiH biti dostavljen Vijeću ministara na usvajanje.

Upravni odbor Saveza je donio zaključak da ukoliko Vijeće ministara ne prihvati tekst Kolektivnog ugovora uništi potpise do 15.12.2024. godine organizuje proteste ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine.

U nastavku sjednice Upravnog odbora razmotrena je inicijativa Sindikata GP BiH za izmjene Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH koja podrazumijeva povećanje koeficijenata za policijske službenike.

Nakon kraće diskusije ista nije prihvaćena nego je odlučeno da Savez pripremi tekst izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji podrazumijeva utvrđivanje unutrašnjih platnih razreda za policijske službenike i povećanje dodatka na platu. U ranijem periodu na inicijativu Sindikata SIPA od strane nadležnih ministarstva je ista ocijenjena kao prihvatljiva i trebala je biti dio novog zakona o platama čija izrada još nije započela.

Pod tačkom razno razmotren je Zahtjev Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu za održavanje vanredne Skupštine Saveza, koji je za informaciju dostavljen i Sindikatu GP BiH i Sindikatu DKPT, na kojoj bi bilo razmatrani aktualno stanje u Savezu obzirom da je istim aktom ukazano na određene nepravilnosti u radu organa Saveza.

Istim aktom je zatraženo razmatranje statusa predsjednika Saveza koji od 31.07.2024. godine nije uposlenik ni jednog policijskog organa dok predsjednica Skupštine nije uposlenica policijskih organa od 31.05.2023.godine. Članovi Upravnog odbora su upoznati da je Upravni odbor Sindikata SIPA uskratio dalju podršku predsjedniku Saveza sindikata policijskih organa u BiH Krvavac Draganu.

Nakon duže rasprave predstavnici Sindikata GP BiH i Sindikata DKPT su odbili inicijativu Sindikata SIPA za ostavku kompletnog rukovodstva Saveza i organizaciju vanredne izborne Skupštine te dali punu podršku predsjedniku Saveza i radu organa Saveza dok je zatraženo da Sindikat SIPA prolongira upućivanje poziva za održavanje vanredne Skupštine te zatraženo da prethodno održi svoj Upravni odbor kojem će prisustvovati predsjednik i zamjenici predsjednika Saveza. Tokom rasprave po ovom zahtjevu Sindikata SIPA Edin Kahrimanović je dao usmenu ostavku na poziciju zamjenik predsjednika Saveza te naglasio da će istu u pismenom obliku dostaviti u narednom periodu.

Na kraju sjednice Upravni odbor Saveza donio je zaključak o pokretanju procedure za održavanja izvještajne Skupštine SSPO u BiH, s tim da napominjemo da je identičan zaključak donesen i na prethodnoj sjednici Upravnog odbora u junu mjesecu kada je zaključkom utvrđeno da se redovna Skupština održi sredinom 9. mjeseca nakon kojeg nije poduzeto ništa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija