Potvrđena optužnica u predmetu „Zadruga II“

Potvrđena optužnica u predmetu „Zadruga II“


Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su iskorištavanjem položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma Fojnica nezakonito pribavili korist za navedeno udruženje u iznosu od 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažiranje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su s računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od Udruženja, piše Avaz.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta “Zadruga II” protiv Nihada Bilića, direktora firme “Best&Team” Sarajevo, te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme MHS Sarajevo, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ovom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično-pravnim radnjama pribavili protupravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju, i to pravnom licu “Best&Team” u iznosu od 68.026,27 KM, a pravnom licu MHS u iznosu od 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija