Uzbuna na snazi: Izdate preporuke za Sarajlije zbog izrazito zagađenog zraka

Uzbuna na snazi: Izdate preporuke za Sarajlije zbog izrazito zagađenog zraka


Zbog izrazito pogoršanih vrijednosti kvalitete zraka u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode “uzbuna”.

Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (djeca, trudnice, stariji, oboljeli – srca i pluća) savjetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Također, savjetuje se zračenje zatvorenih prostora – u kućama gdje se konzumiraju cigarete uvijek je preporučljivo izračiti prostor, bez obzira na nivo zagađenja vani.

U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape – kaže se u preporuci Vlade KS.

Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd.) i koji nisu oboljeli od srčanih i plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz – savjetuju iz Vlade KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija