Abdulah Sidran: Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice

Akademik i ugledni bh. književnik Abdulah Sidran nakon što je izašao iz Opće bolnice gdje se mjesec liječio od koronavirusa, u izjavi za „Dnevni avaz“ ukratko je ispričao kako se trenutno osjeća te objasnio kako je tekao njegov oporavak.

Nakon mjesec dana borbe akademik Abdulah Sidran pobijedio koronavirus

Posebno se zahvalio ljekarima

– Ja sam danas završio sve po procedurama obavezne faze liječenja od COVID-a. Smatralo se da je preostali dio jednako važan, a koji se sastoji od vježbe disanja, odnosno od osposobljavanja drugih tjelesnih funkcija, odnosno što se stručno zove “vertikalizacija pacijenta” nakon dugoga ležanja. To traje veoma dugo nekada i po dva-tri mjeseca. Ja sam sada u toj fazi – objašnjava Sidran.

Posebno se zahvalio ljekarima i cijelom medicinskom osoblju Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koji su mu, kako kaže spasili život.

– Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice i sve to osoblje koje je nevjerovatno, i koliko god ih budete hvalili kao današnje heroje s prve linije, budite sigurni da u tim hvalama ne možete pretjerati. To vam ja garantujem kao ja, koji sam prošao kroz tunel između života i smrti pa se vratio ovamo među ljude, da vidim šta mogu još biti ljudima biti od koristi – kazao je Sidran za “Avaz”.

Ne može samostalno disati

Kada je u pitanju njegovo trenutno zdravstveno stanje, književnik Sidran kaže da i dalje ne može samostalno disati.

– Još uvijek za disanje moram koristiti kao pripomoć kisik-masku. Ono što mi iz aparata dodaje su potrebne količine kiseonika, onda kad osjećam da mi nedostaju. To je osnovni postkovidni problem, odnosno da se pluća koja su bila napadnuta, vrate u normalnu funkciju jer su bila apsolutno izvan sposobnosti da sama dišu – kazao je Sidran.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79