Ademović pozvao Pravobranioca da podnese krivične prijave zbog knjiženja državne imovine na RS

Ademović pozvao Pravobranioca da podnese krivične prijave zbog knjiženja državne imovine na RS


Prvi zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović komentirao je odluku Ustavnog suda kojom je zabranio primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Ademović je poručio da mu je drago da je Ustavni sud BiH po prvi put donio pozitivnu odluku na zahtjev o privremenoj mjeri po pitanju zaštite državne imovine te da je na taj način pokazao da se može nositi sa najsloženijim izazovima koje imamo u Bosni i Hercegovini.

“Zakon o nepokretnoj imovini Narodne skupštine RS-a, koji je sada suspendiran i od strane Ustavnog suda BiH i OHR-a, jasno zadire u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Odlukom jednog entiteta se pravnim nasiljem pokušava prenijeti pravo vlasništa sa jedinog titulara – Bosne i Hercegovine – na niže nivoe vlasti. Kako je prvu verziju ovog Zakona Ustavni sud BiH stavio van snage prošle godine tako se nadam da će uraditi i ovaj put”, poručio je Ademović.

Ipak, Ademović je istakao da ga posebno zabrinjava činjenica koja se navodi u samom zakonu, a to je da se preknjižavanje državne imovine na entitetske i niže institucije već desilo i ovo je samo pokušaj da se legalizira pljačka državne imovine koja se također već desila.

“Sve ovo je protuustavno i krivično djelo. Pozivam pravobranioca Bosne i Hercegovine da pokrene hitne postupke za zaštitu interesa stvarnog vlasnika državne imovine tj. Bosne i Hercegovine, kao i da podnese krivične prijave za sve one koji su učestvovali u kršenju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH u vezi sa knjiženjem odnosno preknjižavanjem državne imovine Bosne i Hercegovine”, rekao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija