Admir Katica najavio novu zgradu MUP-a KS: Pravo je vrijeme za to, nalazit će se u općini Novo Sarajevo

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica siguran je da je sada pravo vrijeme za rješavanje pitanja novog objekta MUP-a Kantona Sarajevo i kaže da je maksimalno posvećen tom cilju.

– Ambiciozno smo ušli u ovu priču svjesni objektivnih prepreka koje se nalaze pred nama. Važno je naglasiti da se ovaj problem nije tretirao nikada prije promjene strukture vlasti 2018. godine, a zatim su aktivnosti po ovom pitanju odgođene smjenom vlasti 2020 godine pa zatim i usljed pandemije korona virusa. Siguran sam da je sada pravi momentum za rješavanje ovog pitanja i maksimalno sam posvećen cilju – novi objekat MUP-a Kantona Sarajevo – kazao je Katica za Fenu.

U javnosti se često spominje zgrada u Kolodvorskoj ulici kao zvanično rješenje.

– Ono što je istina je to da su sam objekat i parcela bili u opticaju kao najpovoljnije rešenje i mi smo radili na rješavanju administrativnih problema i imovinsko-pravnih odnosa. Ta lokacija nikada nije bila finalna odluka, ali svakako jeste jedna od najinteresantnijih opcija. Danas, kada naše radne grupe, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo aktivno rade na iznalaženju adekvatne lokacije možemo naglastiti da nam je od prioritetne važnosti da to bude u općini Novo Sarajevo zbog samog geostrateškog položaja i pristupnih puteva – rekao je Katica.

Planira se da u novoizgrađenoj zgradi bude sjedište MUP-a, Policijska uprava Novo Sarajevo i Jedinica za saobraćaj.

– Sve to planiramo uvezati modernim operativnim centrom koji će i izgledom i funkcionalno biti dostojan naše policije. Izgradnjom novog objekta, shodno potrebama, na raspolaganju planiramo imati preko 12.000 kvadrata, više od 200 parking mjesta i mogućnost rada u novom objektu oko 880 uposlenih. Veliki projekti zahtjevaju mnogo odricanja i strpljenja, ali konačno smo i to dočekali. Naš trud se isplatio i vjerujem da će na kraju ovog mandata, ukoliko ne izgrađen, onda zasigurno u poodmakloj fazi biti novi objekat MUP-a KS – kaže Katica.

Iako prioritet, ovaj objekat nije jedini na kojem radi ministarstvo.

– U interesu nam je da regulišemo pitanja i drugih objekata policijskih uprava. U budžetu smo obezbijedili dovoljno sredstava za kapitalne projekte, tako da ćemo krajem krajem ove godine imati jasnu sliku o kapitalnim ulaganjima za ovaj mandat. Ono što moram istaći je moje beskompromisno opredjeljenje i zahtjev ka povećanju procenta izvršenja budžeta u Upravi policije posebno u dijelu nabavke specijalne vojne i policijske opreme. Osigurali smo preko 20 milona KM za kapitalne projekte Uprave policije. Ubijeđen sam da ćemo u narednom periodu svima da pokažemo koliko snažnu i sposobnu policiju imamo – zaključio je Katica u razgovoru za Fenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79