Screenshot
Admira Bakić (SDA) tužila i blokirala račun RTV TK i uzela 16.000 KM

Admira Bakić (SDA) tužila i blokirala račun RTV TK i uzela 16.000 KM


Novi neviđeni skandal u režiji Vlade TK, odnosno njenih „stručnih“ kadrova, izašao je na vidjelo i zvuči kao priča iz Vjerovali ili ne? Naime, direktorica Admira Bakić, koja je na čelu RTVTK već dvije godine, tužila je istu tu RTVTK i to za vrijeme dok je na čelu iste, te je presudom blokirala račun sa kojeg je na privatni žiro račun preusmjerila preko 16.000 KM. U samoj Vladi TK koja ju je postavila su šokirani razvojem situacije i ni u najluđim projekcijama do sada nije zabilježen sličan slučaj niti u jednom kantonu niti u javnoj instituciji.

Novi neviđeni skandal u režiji Vlade TK, odnosno njenih „stručnih“ kadrova, izašao je na vidjelo i zvuči kao priča iz Vjerovali ili ne? Naime, direktorica Admira Bakić, koja je na čelu RTVTK već dvije godine, tužila je istu tu RTVTK i to za vrijeme dok je na čelu iste, te je presudom blokirala račun sa kojeg je privatno zaplijenila preko 16.000 KM.

U samoj Vladi TK koja ju je postavila su šokirani razvojem situacije i ni u najluđim projekcijama do sada nije zabilježen sličan slučaj, niti u jednom kantonu niti u javnoj instituciji piše istraživački tim redakcije.

Aktuelna direktorica RTVTK, do 2021. godine na poziciji direktorice programa, Admira Bakić, pokrenula je zajedno sa još dvoje kolega, bivšim direktorom Kasimom Softićem i izvršnim direktorom Hasanom Jahićem, tužbu protiv svoje matične kuće RTVTK u kojoj su proveli cijeli radni vijek. Dotična Bakićka smijenjena je od strane Vlade TK 2021. godine sa mjesta izvršnog direktora u RTVTK, te je uslijedila tužba za nadoknadu razlike plata, naknada troškova i kamata i povratak na radno mjesto izvršnog direktora. Kasim Softić, Admira Bakić i Hasan Jahić tužili su RTVTK zbog nezakonite smjene, iako je istu napravila Vlada TK, ali oni su tužili samo preduzeće, a ne Vladu ili odgovorne u Nadzornom odboru za smjenu.

U međuvremenu je došlo do nove rotacije u vlasti te je pod palicom SDA i DF-a, vlade Irfana Halilagića, Admira Bakić, iako bez dana ikakvog poslovnog, a posebno ekonomskog iskustva, ponovo imenovana, sada na čelo RTVTK kao generalna direktorica i dodijeljeno joj je operativno upravljanje sa skoro 4 miliona KM (što je više nego što imaju 3 opštine u TK). Ono što je do sada u praksi bilo nezabilježeno je da Bakićka, i pored toga što je imenovana na čelo kuće, nastavila je sa tužbom protiv iste te RTVTK kako bi bila vraćena na mjesto izvršnog direktora, iako je u međuvremenu imenovana za generalnu direktoricu, i što je još važnije, kako bi joj bile isplaćene razlike plata i kamate.

Pored plate u RTVTK veće od 4.000 KM koju uredno ubire i službenog vozila koje koristi 365 dana u godini, uključujući odlaske na godišnje odmore, službenog telefona, sve to nije bilo dovoljno, nego je Bakićka još agresivnije nastavila sudski proces u kojem tuži samu sebe, te je uspjela da napravi nezabilježen slučaj da je tužilac i tuženi, a sve to na račun javnog novca Tuzlanskog kantona. Nakon presude koju je izgubila kao direktorica od sebe kao tužitelja, te presude koju je dobila protiv sebe kao direktorice (tužene) putem svoje advokatske kancelarije, napravila je novi nonsens nezabilježen u praksi.

Naime, kako je presuda glasila da se dotičnoj moraju isplatiti razlike plata (mada je nejasno kako postoje razlike plata jer ista sada prima skoro duplu platu u odnosu na onu koju bi imala na mjestu za koje je tužila RTVTK), ista je shvatila da je kantonalno vijeće Suda naložilo povratak na prethodno radno mjesto i da je presuda pravosnažna. Kako je Bakićka shvatila da će je to zakonski ukloniti sa mjesta generalne direktorice, naložila je advokatima da obavijeste RTVTK da ona baš i ne bi da se provodi taj dio presude, po principu uzmi od zakona što mi se sviđa, a da i dalje želi samo isplatu novca i kamata od svoje kuće koju (neuspješno) vodi.

Nakon što niko drugi iz Uprave televizije nije želio da potpiše isplatu po presudi direktorici, ista je putem svog advokata sama izvršila blokadu računa RTVTK u kojoj je odgovorna osoba , i koju vodi, i nasilno je uzela preko 16.000 KM. No ni to nije sve.

Admira Bakić, nakon što je imenovana za direktoricu, poništila je već izdato rješenje o penzionisanju Hasanu Jahiću, bivšem kolegi iz Uprave koji je smijenjen sa njom, te mu omogućila još godinu dana rada umjesto penzionisanja, čime Jahiću omogućava protupravno sticanje dodatnih 25.000 KM za godinu dana. Istom tom Jahiću to nije bilo dovoljno te udruženo sa direktoricom Admirom Bakić nastavlja tužbu protiv RTVTK te Jahić putem navedene tužbe i i blokade računa uzima još 15.000 KM od RTVTK, pored toga što je i Bakićka uzela 16.000 KM.

Nakon što su iz Vlade saznali šta se desilo, svi su ostali u šoku, ali samo verbalno… Reakcije niti poteza nije bilo ni do danas. Saznali smo da je Nadzorni odbor bio dužan postupiti po presudi kantonalnog vijeća Suda TK, te smijeniti direktoricu i vratiti je na prethodno radno mjesto, ali ne znajući šta da urade, pokušavali su dobiti na vremenu konsultujući političke nalogodavce iz matične SDA TK. Ni ovi ne znajući kako da reaguju na ovako nezabilježen slučaj drskosti nisu dali nove instrukcije.

Potom je Nadzorni odbor zatražio mišljenje resornog ministarstva kulture, mladih i sporta, koje vodi ministar Damira Gazdić iz DF-a, koje se očitovalo mišljenjem i reklo da se presude moraju provoditi. Ipak, ni do danas se to nije desilo te Nadzorni odbor ne reaguje, na pravosnažnu presudu sudskog kantonalnog vijeća ni nakon 3 mjeseca da bi Bakićku razriješio sa mjesta Direktorice. Saznajemo da se sprema krivična prijava protiv članova Nadzornog odbora, inače nestručnih stranačkih poslušnika nižeg ranga. Radi se o Almiru Hadžiću predsjedniku NO (SDA) iz Srebrenika, Aldinu Zukiću (SDA) iz Živinica i Harisu Dediću (DF) iz Tuzle.

U kolektivu saznajemo da je situacija unutar RTVTK-a u najmanju ruku haotična. Redakcija Informativnog programa, nositelj programa RTVTK, grca u problemima i nedostatku novinarskog kadra jer je direktorica, ispunjavajući želje svojih političkih zaštitnika, određene novinare “preko noći” imenovala urednicima. Ogorčenje novinara koji su još u istom statusu, a svoje prve tekstove su napisali 90-ih, je veliko. Šefovi im postaju osobe bez ikakvog iskustva, ali koji su zato redovni gosti zabava političara koji se “za njih brinu”.

Nekada ugledna novinarska imena sada su na marginama programa RTVTK. A to se itekako osjeti u programu koji nezaustavljivo gubi gledanost.

Od dolaska Bakićeve na čelo RTVTK, već niska gledanost dodatno dramatično opada, te u istraživanju jedine relevantne državne agencije za mjerenje gledanosti TV Audience Measurement, putem Peoplemetara gledanost RTVTK-a opada na nivo manji od 0,2% shera na nivou BiH. Takvo stanje je i danas i ova nekada respektabilna TV kuća potpuno je nerelevantna po gledanosti i uticaju.

Screenshot

Istovremeno web portal rtvtk.ba ne nalazi se ni među prvih 7000 portala po čitanosti i posjetama u BiH.

RTVTK u rankingu čitanja nalazi se na 7065. mjestu u Bosni i Hercegovini, odnosno sa svojih nekoliko stotina posjeta na dan ne predstavlja nikakav faktor na internet tržištu u BiH.

I pored ogromnog finansijskog povećanja koje je dobila iz budžeta TK, koji je za RTVTK iznosio 2.100.000 KM po njenom dolasku a sada je preko 3.000.000 KM, vlastiti prihodi iz marketinga prvu godinu mandata Admire Bakićk (2022.) pali su za 15% i bili su za 19% niži od planiranih, a drugu (2023.) prihodi marketinga pali su za još 6% i bili su niži za čak nevjerovatnih 24% od planiranih. Marketing prihodi RTVTK nalaze se na najnižem nivou u istoriji kuće koja trenutno održava svoje postojanje isključivo zahvaljujući ogromnim izdvajanjima iz budžeta TK.

Ipak, to Bakićevoj ne predstavlja problem jer nastavlja da krčmi isti taj budžet TK. Samo je pitanje momenta kada će se RTVTK naći u situaciji potpunog finansijskog kolapsa.

Screenshot

Sve ovo ne tangira puno direktoricu ali ni vlasti TK koje nastavljaju da se bave stranačkim neprofesionalnim novinarstvom i emitovanjem programa koji više niko ne gleda, a koji se uglavnom svodi na utrkivanje za kantonalnim ministrima i slikanje istih 24 sata. Nažalost, jedna od tri nekada najbolje institucije u kantonu dovedena je u stanje otužne propale gutaone budžetskih para poreskih obveznika koji su postali svrha sami sebi, najviše zahvaljujući upravo Admiri Bakić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija