Adnan Delić prošle godine najavio otvaranje peletare do Nove godine. Šta je sa njom?

Adnan Delić prošle godine najavio otvaranje peletare do Nove godine. Šta je sa njom?


Tri godine traje priča o izgradnji tvornice peleta u Kantonu Sarajevo. Iz firme Drvosječa, koja je jedan od najvećih proizvođača i distributera peleta, ocjenjuju da od toga neće biti ništa.

Bivši ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić izjavio je prošle godine kako će ovo ministarstvo do kraja 2022. imati u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta.

Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 8.457.000 KM.

U aprilu iste godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o usvajanju Studije opravdanosti izgradnje peletare na području KS te je i tada je ponovio da će ova fabrika biti otvorena do kraja 2022. godine, što se nije desilo, a neće se sigurno desiti ni u ovoj.

I sadašnji ministar privrede KS Zlatko Mijatović nakon preuzimanja ove funkcije izjavljivao je medijima da će staviti fokus na otvaranje tvornice peleta u Sarajevu. Mijatović danas nije bio rapoložen za razgovor o ovom projektu, javlja Faktor.

Prije dva mjeseca su u Ministarstvu privrede kazali su da su poništena dva javna poziva koje je provodilo preduzeće Sarajevo-šume, te da se za lokacijom na kojoj bi trebala biti izgradđena tvornica još traga.

“Od toga neće biti ništa. Priča o izgradnji tvornice peleta traje tri godine, a oni još nisu našli ni lokaciju gdje će graditi, nemaju ni zemljište. Trebali smo do sada imati tvornicu”, kazao je Muhamed Helać iz firme Drvosječa.

On smatra da je ideja dobra, ali da joj se mora puno ozbiljnije pristupiti.

“Mi još uvijek ne znamo ni gdje ćemo graditi fabriku, a gdje su ostale aktivnosti, izgradnja objekta, nabavka mašina i radnika. Puno je pitanja. Sarajevo je jako daleko od tvornice peleta”, zaključio je Helać.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija