Advokat Hasana Dupovca tvrdi da je Arijana Memić svjedokinja u predmetu “Dženan Memić”

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca koji je među optuženima u predmetu “Dženan Memić”, je na današnjem ročištu izjavio da je Dženanova sestra Arijana jedna od svjedokinja tužilaštva u ovom predmetu. Ona je to nakon ročišta javno negirala.

Gačanović je na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine poručio da se “svjedoci moraju obuzdati”. Obrazlažući šta podrazumijeva pod tim, istakao je da je Arijana Memić prije početka ročišta provocirala Dupovca i njegove sestre. Kako je kazao, nakon što su ga njegove sestre nazvale “ljubavi”, Memić je replicirala: “Ljubav će vam uskoro u zatvor”. Ocijenio je to kao “nedopustivo provociranje”.

(VIDEO) Arijana Memić tvrdi da ih je provocirala sestra policajca Hasana Dupovca

U trenutku kada je advokat Gačanović to rekao, Memić je, sjedeći u prostoru namijenjenom za građane koji žele prisustvovati ročištu, naglasila da to nije tačno. Taj navod je negirala i nakon ročišta, tj. prilikom obraćanja medijima. Ispričala je šta se dešavalo uoči ročišta.

“Mi smo isprovocirani na parkingu prilikom dolaska. Prišle su dotične gospođe – ne znam ko su one. Glasno su se obratile Hasanu Dupovcu govoreći mu: ‘Ljubavi moja’. Kao da oni nas isprovociraju. Moje ljubavi nema, moja ljubav je ubijena. U sudnici sam čula da je to sestra Hasana Dupovca. Ja sam rekla ono što je rekao i advokat: ‘Ljubav će u zatvor’. Ja sam uvjerena u to i oni će morati odgovarati”, poručila je Arijana Memić.

“Imam pravo da kažem šta hoću i kome hoću. Oni su imali pravo da zataškaju ubistvo Dženana Memića. Tako da i ja imam pravo da kažem ono što meni leži na srcu. Ne kajem se zbog toga. Na svakom ročištu smo tu i prisustvovat ćemo do kraja. Bitno je da istraga ide do kraja i očekujemo nova hapšenja”, zaključila je.

Potom se obratio advokat Gačanović, kojeg su novinari pitali na šta je mislio kada je kazao da “svjedoke treba obuzdati”.

“Obratio sam se sudu vezano za ono što je moj branjenik uočio i što je njegova rodbina uočila, a da je upućeno od svjedoka. Imamo popis svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je moja obaveza bila da ukažem sudu, s obzirom na to da su na snazi mjere zabrane. Morao sam istaknuti sudu da provokacija može doći od svjedoka. Danas jeste bila provokacija. Upoznao sam sud kako je došlo do provokacije”, ukazao je.

Upitan je kako Arijana Memić može biti svjedokinja, ako je ona na strani oštećenog.

“S obzirom na to kako se gotovo na dnevnoj osnovi iznose novi detalji iz optužnice, vjerujem da vi svi imate imena i prezimena svjedoka koji su navedeni u optužnici”, naveo je.

Na ponovno pitanje da li je Arijana Memić na tom spisku, odgovorio je da se to može provjeriti uvidom u optužnicu. Na novinarsko insistiranje da jasno odgovori da li je Memić svjedokinja ili nije, kazao je:

“Rekao sam vam. To možete pogledati u optužnici i sami ćete se uvjeriti.”

Prema riječima Arijane Memić, ona nije svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine, već je sestra ubijenog Dženana.

Nina Kisić, advokatica Alise Ramić koja je bila zajedno sa Dženanom u noći februara 2016. kada je stradao u ilidžanskoj Velikoj Aleji, je poručila da jedva čeka početak glavnog pretresa. Smatra da trenutni dokazi nisu dovoljni ni za osnovanu sumnju, a kamoli za osuđujuću presudu.

Ukazala je da će Alisi i njenom ocu Zijadu Mutapu, također optuženom u ovom predmetu, biti dozvoljeno da kontaktiraju jer su u bliskom srodstvu.

Danas su produžene mjere zabrane Mutapu kao prvooptuženom, Ramić, Dupovcu i Josipu Bariću kao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Muameru Ožegoviću koji je radio kao recepcioner ilidžanskog hotela Crystal u noći kada je Dženan Memić stradao.

Optuženi su za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića. Tužitelji u ovom predmetu su Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara.

Osumnjičeni su bili i bivši pripadnik Direkcije koordinacije policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojša Veljović i pripadnik Direkcije Nedžad Hrvat. Oni su osiguravali diplomatski objekat koji se nalazi blizu mjesta stradanja Dženana Memića. Protiv njih nije podignuta optužnica.

Prošle sedmice je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je kantonalno tužilaštvo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo. Ranije je ovaj sud dva puta poništio oslobađajuće presude koje je izrekao kantonalni sud u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79