Advokatici Emini Begić zabranjen rad: “Krivotvorila isprave i prisvojila novac klijenata u iznosu oko 1,4 miliona KM”

Odluku je donijela Advokatska komora FBiH nakon što su protiv advokatice Emine Begić pokrenuti krivični postupci zbog zloupotrebe povjerenja klijenata i prisvajanja njihovog novca.

Advokatici Emini Begić iz Bugojna je privremeno zabranjen rad, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Regionalne advokatske komore u Zenici.

Odluka je uslijedila nakon što su protiv advokatice Begić pokrenuta dva krivična postupka pod optužbom da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i zadržala njihov novac.

Obje optužnice je podiglo Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona i dostavilo Općinskom sudu u Travniku na postupanje.

Prva optužnica je podignuta 2019. godine i u njoj je navedeno da je Begić krivotvorila isprave, zloupotrijebila povjerenje najmanje tri osobe i prisvojila njihov novac u iznosu oko 1,4 miliona KM. Sa njom je optužen i njen brat Adnan Hozić. Postupak je u toku.

Prema Zakonu o advokaturi i Disciplinskom pravilniku, Advokatska komora može advokatu izreći privremenu mjeru zabrane rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim vršenja advokatske djelatnosti.

Bugojanska advokatica Emina Begić optužena je za zloupotrebu povjerenja klijenata, prisvajanje njihovog novca i krivotvorenje isprava

Odluku je donijela Regionalna advokatska komora u Zenici, a potvrdila Federalna komora i o tome obavijestila Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine koje je njeno ime uklonilo iz baze advokata dostupnih pravosudnim institucijama.

Za privremenog upravitelja njenih poslova imenovan je Emir Burak i klijenti će biti obavješteni o sudbini svojih predmeta.

Begić nema mogućnosti žalbe na ovu odluku, ali može pokrenuti upravni spor pred sudom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79