Afera “Konkurs u Domu zdravlja”: “Suprug kandidatkinja dobio poziv od člana SDA, gdje su mu rekli da ima od njih žuti karton

Afera “Konkurs u Domu zdravlja”: “Suprug kandidatkinja dobio poziv od člana SDA, gdje su mu rekli da ima od njih žuti karton


Dom zdravlja Bihać postao je središte skandala zbog afera vezanih za nedostatak transparentnosti i pravednosti prilikom zapošljavanja novih radnika. Dovoljno je progooglati i pronaći tekstove od 2015-e do danas i vidjeti da je nekoliko različitih afera oko zapošljavanja potresalo ovu zdravstvenu ustanovu kroz rukovođenje nekoliko različitih direktora. Jedna od najozbiljnijih i najštetnijih afera koje je ova ustanova doživjela posljednjih mjeseci jest afera konkurs.

Naime, tokom provođenja konkursa, dogodile su se ozbiljne nepravilnosti koje su dovele do financijske štete za Dom zdravlja Bihać, kao i narušenog ugleda ove zdravstvene ustanove. Ključni akter u ovoj aferi je zapisničar Ismet Šečić (nekadašnji direktor propalog kina Una u Bihaću), koji je svojim postupcima izazvao lančanu reakciju nezakonitih radnji.

Po riječima inspekcije koja je izašla na teren po prijavi kandidata, u dokumentu kojeg sam Vam već slala a zakačiti ću ga i ovdje u emailu, Komisija je priznala u izvještaju da je bilo pogrešnog bodovanja i da je jedan kandidat trebao dobiti bod više a jedan kandidat bod manje što je dovelo do zakazivanja usmenog ispita.

Nakon pisanja CH Inspekcija USK utvrdila nezakonitosti u ZU Dom zdravlja Bihać oko konkursa i poništenja istog

Ono što u izvještaju inspekcije nije navedeno a što mi je komisija usmeno otkrila, jeste da je zapisničar uvjerio Komisiju da vrate jednu od kandidatkinja kako bi mogla odabrati jedan od dva zaokružena odgovora jer je bila zaokružila od ponuđenih nekoliko odgovora dva odgovora i predala test, te otišla. Ovom radnjom, zapisničar je prekršio sve zakonske procedure i nanio veliku štetu zdravstvenoj ustanovi i drugim kandidatima.

Ono što je još čudnije i problematičnije je postupak v.d. direktorice Jasmine Kajtazović nakon ovih nepravilnosti, koja nakon pismene žalbe kandidata na bodovanje ne daje odgovor na istu, već otkazuje usmeni ispit i poništava čitav konkurs.

Ove nepravilnost i nezakonito poništenje konkursa prouzročile su veliku finansijsku štetu za Dom zdravlja Bihać, ali i nepravdu prema kandidatu koji je imao najviše bodova, a koji je sada zakinut i obespravljen. Prisiljen je tražiti zaštitu svojih prava pred sudom zbog ove nepravilnosti.

Zapisničar I.Š. pokazao se nestručnim i ispolitiziranim, a njegove greške natjerale su Komisiju da donese nepravedne odluke. Direktorica ustanove također je izložena nezakonitim radnjama koje su dovele do otkazivanja konkursa. Ova afera jasno pokazuje koliko je važna transparentnost, pravednost i stručnost u procesima zapošljavanja. Sve institucije, posebno zdravstvene ustanove, trebaju biti osigurane od nepravilnosti koje dovode do štete i narušavanja ugleda. Nadamo se da će ovaj slučaj biti temeljito istražen i da će odgovorni biti odgovarajuće sankcionisani.

Afera u Domu zdravlja Bihać: “Direktorica poništila konkurs kada nije prošla “njena” osoba”

Inspekcija dalje navodi kako je direktorica poništila ovaj konkurs te navodi da je to u suprotnosti sa članom 16. Uredbe o postupku prijema u radni odnos (Službeni glasnik USK-a) po kojem se javni oglas može poništiti najkasnije do roka podnošenja prijava i to u slučajevima da dođe do statusne promjene poslodavca ili da se uoče bitni nedostaci u samom oglasu, čega nije bilo.

– Ukoliko neko smatra da je oštećen, postoje odgovarajuće institucije putem kojih se takve osobe mogu obratiti. To je moj odgovor po savjetu pravnika, a s moje lične strane mogu vam reći da nema namjere niko da se ošteti ni u zrnu, kazala je direktorica Jasmina dr. Kajtazović.

Što se tiče budućnosti ovog konkursa, zakonodavno-pravne institucije će im reći šta i kako dalje.

Na pitanje da prokomentariše inspekcijski izvještaj direktorica, ponavlja izjavu: “Ako neko smatra da je oštećen, postoje institucije žalbe…”.

Žuti karton

Naime, suprug jedne od kandidatkinja, nakon cijele drame u kojoj je on navodno stao na put njihovim interesima, dobio je poziv od Almira Tutića iz GO SDA, gdje su mu rekli da ima od njih žuti karton. Ovaj slučaj je kao prijetnja prijavljen policiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija