Agresivna kampanja trgovačkih lanaca iz Hrvatske: Godinama otimaju radnike iz BiH, sada žele i kupce

Hotelijeri iz Hrvatske i trgovački lanci mame sezonce iz Bosne i Hercegovine privlačnim platama, ostavljajući domaće poslodavce bez potrebnog kadra.

Trgovci iz Hrvatske šire se na susjedno tržište putem agresivnih reklama, obećavajući široke asortimane po povoljnim cijenama. Stanovnici pograničnih područja u BiH sve češće odlaze na kupovinu u Hrvatsku, potaknuti nižim cijenama robe, dok lokalni trgovci izražavaju zabrinutost zbog gubitka kupaca.

Ekonomisti naglašavaju potrebu za reformama u cijenama, porezima i plaćama kako bi se spriječilo daljnje migracije potrošača prema susjedstvu.

Hotelijeri iz Hrvatske godinama privlače radnu snagu iz Bosne i Hercegovine nudeći im primamljive plaće, stvarajući praznine na domaćem tržištu rada.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da stanovnici pograničnih mjesta u BiH već odlaze u nabavku u Hrvatsku te da tamošnji trgovački lanci reklama samo žele omasoviti te odlaske.

– Da je u Hrvatskoj jeftinije možemo provjeriti jednim klikom u katalozima koje njihovi veliki trgovački lanci imaju na svojim sajtovima. Pogotovo kada su u pitanju vikend akcije, može se naći more proizvoda po znatno nižim cijenama nego kod nas. Baš prije par dana sam gledala katalog jednog velikog marketa u Hrvatskoj, gdje je kilogram pilećeg mesa 2,97 eura. Gdje se kod nas kilogram pilećeg mesa prodaje za šest KM, nigdje – naglašava Marić.

Dodaje da se u takvoj situaciji uopšte ne čudi što se hrvatski trgovački lanci reklamiraju kod nas.

– Vjerovatno će stanovnici pograničnih mjesta sve češće prelaziti granicu radi nabavke, jer im je isplativo. Godinama su Hrvati kupovali raznu robu u Gradišci, Kozarskoj Dubici, Kostajnici zbog nižih cijena, ali očigledno da će taj trend biti promijenjen – priča Marić.

Ona smatra da bi potezi konkurencije trebalo da zabrinu domaće trgovce i “natjeraju” ih da dobro obrate pažnju prilikom formiranja cijena.

– Naša privreda usljed učestalih migracija i činjenice da nas je sve manje već ima probleme i ako ćemo sad još u kupovine odlaziti izvan granica zemlje, šteta je neminovna. Našim trgovcima je glavni moto: “Potrošači moraju jesti, doći će u trgovinu”, uopšte se ne obaziru na poređenja i cjenovnike u komšiluku. Primjera radi maslac od 250 grama, istog proizvođača kod nas košta osam KM, a u Njemačkoj manje od dva eura. Svako povećanje cijene bilo kog energenta kod nas automatski dovodi do poskupljenja robe na rafovima. Plus što se gramaža neprestano smanjuje – rekla je Marić.

Ovaj trend proširio se i na trgovinske lance koji putem agresivnih reklama privlače kupce iz BiH obećavajući im niže cijene robe. Na društvenim mrežama u BiH, korisnici su preplavljeni sponzoriranim objavama trgovačkih lanaca iz Hrvatske, pozivajući stanovnike BiH da vikendom posjete njihove markete u Slavonskom Brodu i Požegi.

Ovakav trgovinski rat između trgovaca iz Hrvatske i domaćih poslodavaca ukazuje na potrebu za reformama u cijenama, porezima i plaćama kako bi se zadržala radna snaga i spriječila daljnja migracija potrošača prema komšiluku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79