Akademik Kurtćehajić: Danas je u stvari dan koji bi trebao biti Dan bosanske državnosti

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca je povodom današnjeg dana istakao da bi trebalo razmisliti da se 29.08. dan kada je napisana Povelja Kulina bana u budućnosti slavi kao Dan bosanske državnosti a 25.11. da se slavi kao Dan obnove bosanske državnosti, prenosi PRESS.

“Ovo je važno iz razloga kako bi se svim građanima Bosne kao i svim prijateljima ali i neprijateljima Bosne ukazalo ali i ušlo duboko u podsvijest da je Bosna hiljadugodišnja tvorevina i da je u vrijeme bana Kulina kad je recimo Hrvatska bila pod vlašću Ugarske Bosna bila nezavisna država što se da vidjeti iz same Povelje, jer samo vladar koji je suvereno vladao svojom zemljom mogao je dati garancije kakve su date dubrovačkim trgovcima u pogledu njihove zaštite i slobodnog trgovanja u Bosni koje su sadržane u Povelji Kulina bana.(!)

Prije 831 godinu napisana je povelja Kulina bana, dokument koji svjedoči o višestoljetnoj bosanskoj državnosti

A iz sadržaja povelja bosanskih vladara se da mnogo toga naučiti o srednjevjekovnoj Bosni koja je u vrijeme dok su Evropom vladale apsolutističke monahije imala svoj parlament koji se zvao stanak ( od riječi sastanak) i koji je ograničavao vlast vladara, te da se narod koji je živio u Bosni zvao Bošnjani ili dobri Bošnjani ( Osmanlije su ovaj termin preimenovale u Bošnjak koji je sinonim za Bošnjanin i koji je ostao do današnjih dana), te da su u srednem vijeku dominirajuće religije bile bosanska crkva koja je propovijedala specifično manihejsko učenje te katoličanstvo i pravoslavlje”, poručio je akademik Kurtćehajić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79