Akcija “Alter ego”: Koliko su članovi Komisije zarađivali od “polaganja” vozačkih ispita

U akciji kodnog naziva “Alter ego” otkrivena je organizovana kriminalna grupa koja je operirala gotovo dvije godine na području više opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, pružajući kandidatima mogućnost sticanja vozačkih dozvola bez stvarnog učešća na ispitima i vožnji uz plaćanje značajnih svotа novca.

Dalibor Krunić, vlasnik auto-škole “Dado” u Zvorniku, označen je kao vođa ove kriminalne grupe. Iza njega slijedi Milijana Pepić, šefica Upravno-pravnog odjeljenja Policijske uprave u Zvorniku i sekretar Komisije za polaganje vozačkih ispita. Ostali članovi grupe uključuju Dragana Stjepanovića iz Zvornika, Branislava Pisića, vozačkog instruktora, Ivana Lukića, republičkog saobraćajnog inspektora, te Miroslava Grujičića, član komisije za polaganje vozačkih ispita i polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja. Mirko Stojanović, vlasnik auto-škole “Omega 1” u Bratuncu, također je među osumnjičenima.

Istraga je otkrila da su mnogi kandidati dobili vozačke dozvole putem Ispitnog centra u Zvorniku, iako se nikada nisu pojavili pred komisijama čiji su članovi bili osumnjičeni. Osumnjičeni kandidati su dobili ljekarska uvjerenja i položili test iz prve pomoći, iako se nikada nisu pojavili na ljekarskom pregledu niti na ispitima. Povlašteni kandidati su također dobijali testove s unaprijed popunjenim tačnim odgovorima i nikada nisu išli na praktični dio, odnosno vožnju.

Kandidati su plaćali znatne iznose, koji su se kretali i do 4.000 KM, za ovakav način sticanja vozačke dozvole. Cijena polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita i testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima varirala je u zavisnosti od kategorije za koju su se kandidati odlučili.

Tako je polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, naravno u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima, navodno plaćali i 1.200 KM.

Osumnjičenima je određen pritvor zbog straha da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze, uticati na svjedoke i ometati krivični postupak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79