Akcija Broker: SIPA u Sarajevu uhapsila jednu osobu zbog pranja novca, pretresen i sef u banci

Foto: Arhiv/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su, u sklopu operativne akcije „Broker“, na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije i to dva poslovna i jednog stambenog objekta.

Također u sklopu navedenih aktivnosti izvršen je pretres jednog sefa u poslovnoj banci, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti dokazi važni da dalji krivični postupak.

“U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izvršena je privremena obustava transakcija na nekoliko računa otvorenih na ime fizičkih lica.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je u određenom vremenskom periodu nezakonito trgovalo akcijama jednog od emitenata akcijama na tržištu hartija od vrijednosti u Bosni i Hercegovini”, navode iz SIPA-e.

Pretresi su izvršeni po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79