Ako nema reformi neće biti ni milijarde BiH od EU

Izgleda kao da Bosna i Hercegovina ima priliku za napredak kroz podršku EU, ali politička situacija u zemlji otežava provođenje potrebnih reformi.

Politika se čini kao prepreka vlastitom napretku, jer lideri moraju rezati granu na kojoj sjede kako bi ispunili uslove EU, ali se može činiti da im to nije u interesu jer su koristili postojeći sistem za svoju dobit. Stoga se nalaze u raskoraku: s jedne strane imaju pristup ogromnim sredstvima EU, ali samo ako ispune uslove, što znači gubitak privilegija koje su do sada imali.

Osnovni zahtjevi EU uključuju poštovanje demokratskih principa, transparentne izbore i ljudska prava, no situacija u zemlji pokazuje suprotno. Umjesto napretka, suočavaju se s nizom kriza, a nedavni zakoni su protivni zahtjevima EU, što je dodatno otežalo situaciju.

Ekonomska situacija je također teška, a politički zategnuti odnosi odbijaju strane investitore. Realizacija projekata EU mogla bi promijeniti ovu sliku, jer bi donijela novu nadu i potaknula investicije.

EU propisuje stroga pravila i kontrole trošenja novca, prijeteći prekidom investicija ako se reforme ne provedu. Konačno, građani najviše trpe zbog neodgovornosti njihovih lidera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79