Ako Putin kroči na tlo Hrvatske bit će lišen slobode

Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhapšen u skladu sa procedurom predviđenoj zakonom, izjavio je u petak u Brisleu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog krivičnog suda i donesen je zakon o saradnji s tim sudom.

“Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za hapšenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome procedura bi bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela”, izjavio je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinova posjeta.

Plenković je istaknuo kako takav posjet ‘ipak nije realan’.

“Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta”, rekao je Plenković u Briselu po završetku samita EU.

Gergeli Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je u četvrtak da Mađarska ne bi uhapsila Putina kada bi ušao u zemlju, jer za to nema pravne osnove, prenosi Hina.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (ICC). Taj je sud izdao nalog za hapšenje Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhapšen kada bi došao u Mađarsku, Gulyas je rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79