Ako SDA želi “azijske integracije”, takav antibosanski prijedlog neće dobiti podršku

Ako SDA želi “azijske integracije”, takav antibosanski prijedlog neće dobiti podršku


 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić komentirao je vanjskopolitičke ciljeve BiH u kontekstu izjava zvaničnika SDA da je njih moguće promijeniti.

Zvizdić je istakao kako su dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH jasno definirana u Strategiji vanjske politike BiH, Zakonom o odbrani BiH i brojnim drugim aktima te da se radi o euroatlanskim integracijama.

“Slijedom ovih činjenica potpuno je jasno da su prije svih SAD i EU, sa fokusom na Njemačku, ključni vanjskopolitički partneri BiH koji imaju moć i utjecaj, svako u svojoj sferi, globalnoj, političkoj, sigurnosnoj ili ekonomskoj, da pomognu BiH u realizaciji strateških ciljeva koji će osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet”, istakao je Zvizdić.

Smatra da je više nego jasno kojim integracijama BiH treba težiti ako se želi graditi kao evropska država u kojoj će vladati civilizacijske vrijednosti.

NiP reagovao na izjave člana Harisa Zahiragića”SDA BiH shvataju kao lično vlasništvo”

“Naravno, ako rukovodstvo SDA ili bilo koje druge stranke ima prijedloge o promjeni postojećih vanjskopolitičkih ciljeva BiH ili ideje o novoj vanjskopolitičkoj orijentaciji BiH prema ‘azijskim integracijama’, nema potrebe za uzbunjivanjem javnosti jer su procedure jasne”, istakao je.

Naglasio je da se nove ideje, zakoni i strategije mogu uputiti Predsjedništvu BiH ili Parlamentu BiH na razmatranje i usvajanje, ali da takvi prijedlozi neće dobiti podršku jer su u suštini “antibosanski”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija