Ako se pripremate za Njemačku, evo kolike su plate: “Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 eura”

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u aprilu prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazao je izvještaj njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 eura manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plata zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 eura i bila je viša od plaće zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 euro), piše Fenix-magazin.

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 eura mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od 8.687 eura, našli su se doktori nauka ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa.

Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model usporedbe plata, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u kompaniji, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 eura njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1778 eura). Najviše plate – 8.739 eura – imaju piloti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79