Ako živite u Njemačkoj i primili ste ovo pismo – moguće je da morate vratiti novac

Osobe koje žive u Njemačkoj, a primaju ili su primale naknadu za nezaposlene od Zavoda za zapošljavanje, građanski dohodak (Bürgergeld) ili dječji doplatak (Kindergeld) od Zavoda za obiteljske naknade, trebali bi obratiti pažnju ukoliko dobiju pismo od Saveznog zavoda za zapošljavanje. Pisma su poslana na adrese onih čije su naknade pogrešno ostvarene.

U takozvanoj “obavijesti o otkazivanju i povratu troškova” Saveznog zavoda za zapošljavanje stoji: zašto morate vratiti novac; koliko novca morate vratiti; do kada morate vratiti iznos; kako kontaktirati službu za naplatu dugova; te koji broj stavke ugovora morate unijeti kao namjeravanu svrhu prijenosa;

Savezni zavod za zapošljavanje ima vlastitu službu za naplatu dugova (Inkasso) i ona je nadležna samo za naplatu novca. Sva otvorena pitanja o pismu potrebno je razjasniti sa nadležnim tijelom.

To znači da se pogođeni moraju obratiti svom službeniku u agenciji za zapošljavanje, zavodu za zapošljavanje ili uredu za obiteljske naknade. Samo nadležno tijelo može objasniti zašto se novac mora vratiti.

Ukoliko potraživanje ne bude uplaćeno na vrijeme, ili ukoliko eventualne poteškoće sa plaćanjem ne budu odmah priopćene, uslijedit će opomena i dodatni troškovi. Ako povrat ni nakon toga ne bude izvršen, naplata će biti povjerena glavnoj carinarnici, što će izazvati još dodatnih troškova.

Ako se ulaže prigovor na povrat Uredu za obiteljske naknade, iznos se i dalje mora platiti, zato što je služba za naplatu potraživanja Saveznog zavoda za zapošljavanje dužna naplatiti potraživanje u cijelosti i na vrijeme. Unatoč prigovoru, postupak se nastavlja i neće se odgađati.

Situacija je drugačija ako se ulaže prigovor na otplatu zavodu za zapošljavanje (npr. naknada za nezaposlene) ili zavodu za zapošljavanje (npr. naknada za građane). Budući da prigovorni postupak u socijalnom pravu ima suspenzivni učinak, iznos se ne mora vratiti dok se ne odluči po žalbi.

Prigovor doplatka za djecu temelji se na Zakonu o porezu na dohodak i nema suspenzivni učinak. U svakom slučaju, otplata mora biti izvršena u navedenom roku, izvještava Fenix-magazin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79