Alarmantni podaci: Uskoro neće imati ko studirati, sve manji broj upisanih na bh. univerzitetima

Alarmantni podaci: Uskoro neće imati ko studirati, sve manji broj upisanih na bh. univerzitetima


Sve je manji broj studenata na univerzitetima širom BiH.

Broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/23. godinu nakon prvog upisnog roka je 468, od planiranih 995.

Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta, najkasnije do 30. septembra.

Univerzitet u Sarajevu ima oko 30.000 studenata manje u odnosu na deceniju prije (57.000 nekad, a sada 27.000, op. a). U studijskoj 2022/23. godini raspisao je konkurs za prijem 6.136 studenata, a nakon prvog roka na prvi ciklus i integralne studije upisano je 3.459 brucoša.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu.

Na Univerzitetu u Bankoj Luci planiran je upis 2.500 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija. Nakon prvog upisnog roka ostalo je još 807 slobodnih mjesta. Od tog broja, njih 537 može biti upisano u kategoriji budžet, a 169 na samofinansiranje. Plan je da se upiše i 78 stranih, te 23 vanredna studenta.

Broj upisanih studenata na visokoškolske ustanove u BiH posljednjih pet godina pao je za više od 20.000.

Nekim fakultetima prijeti zatvaranje zbog nedostatka studenata. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, smatra da problem nije toliko danas izražen koliko će biti za pet do deset godina, piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija