Alarmantno stanje: Kolaps na odjelu radiologije u Domu zdravlja Tuzla

U utorak će aktivisti i aktivistkinje „Karton revolucije” će na Trgu Slobode u Tuzli sa početkom u 20:00 sati realizovati uličnu akciju kojom će pozvati građane i građanke Tuzle da se upišu u „Knjigu žalosti” za sve žene, ali i muškarce koje zbog prisustva korupcije i nepotizma u zdravstvenom sektoru prvenstveno u Domu zdravlja Tuzla nisu bili u prilici dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu što je imalo direktne negativne posljedice na njihovo zdravlje i život.

Građani će imati priliku u knjizi žalosti i uputiti poruku nadležnim institucijama a ista će biti poslana menadžmentu Doma zdravlja Tuzla, saopćeno je.

Iz Karton revolucije podsjećaju da je u Tuzli je prisutan višegodišnji problem potpunog kolapsa zdravstvenog sektora u domenu primarne zdravstvene zaštite žena na odijelu radiologije (mamografi) gdje su liste čekanja beskonačne a tehnički i ljudski resursi nedovoljni za obavljanje navedene usluge.

Pored višmjesečnog ukazivanja na konkretan problem nisu se desili konkretni pomaci a menadžment Doma zdravlja se svjesno odbija suočiti sa problemom kroz opravdanje da navedena usluga nije u njihovoj nadležnosti iako istu sprovode, pacijentice se upućuju od strane porodičnih ljekara u Dom zdravlja, a Dom zdravlja dobija sredstva za navedenu uslugu i čak prima donacija za sprovođenje navedene usluge.

U maju je Dom zdravlja Tuzla dobio novi mamografski aparat koji nikada nije stavljen u funkciju a i da jeste u ustanovi nema dovoljno stručnog kadra koje bi moglo na odgovarajući način rukovoditi istim i odgovoriti svim drugim potrebama.

O tome smo već pisali.

Uslovi rada u Službi radiologije Doma zdravlja Tuzla iz prošlog stoljeća

Kroz navedenu aktivnost iz Karton revolucije žele ponovo ukazati na navedeni problem, pozvati na rješavanje istog, ali i ukazati na prisutnost korupcije i nepotizma u zdravstvu uopšteno.

“Također ćemo iskoristiti priliku da pozovemo proslavljenog košarkaša Jusufa Nurkića da povuće svoju donaciju mamografa ukoliko se isti hitno ne stavi na raspolaganje građankama Tuzle i na taj način dodatno alarmira odgovorne na situaciju u konkretnom slučaju. Na uličnoj akciji javnost ćemo obavjestiti i o informacijama koje su dostavljene Tužilaštvu Tuzlanskog kantona vezano za konkretan slučaj “mamografi”. Pored navedenih činjenica na uličnoj akciji želimo ukazati i na korupciju i nepotizam u drugim segmentima zdravstvene zaštite kao i zdravstvenom sektoru uopšteno”, saopćeno je iz Karton revolucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79