Hadžibajrićeva odbrana: On je beg jer je iz begovske porodice, a ne jer je vođa mafije

Odbrana Ibrahim Hadžibajrića, čiji je nadimak “Beg”, iznijela je svoje argumente pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u vezi s produženjem pritvora.

Optužen za niz krivičnih djela visokog kriminala, Hadžibajrić se suočava s optužnicom koju je potvrdio sud zbog koruptivnih radnji, uključujući organizirani kriminal, primanje mita i pranje novca.

Dok suđenje još nije počelo, tužitelj Samir Selimović je predložio produženje pritvora za tri godine zbog straha od mogućeg utjecaja na svjedoke. Međutim, odvjetnik Nedim Ademović, braneći Hadžibajrića, osporio je ovaj prijedlog tvrdeći da je preširok i da nedostaje konkretnih dokaza koji bi opravdali takav korak.

Jedan od ključnih argumenata obrane odnosio se na Hadžibajrićev nadimak “Beg”.

Ademović je istaknuo da se nadimak ne odnosi na vođu bande, već na porodično nasljeđe. Porodice poput Hadžibajrića i Gradaščevića tradicionalno su plemićkog podrijetla, što je dovelo do korištenja nadimka “Beg” u društvenom kontekstu, a ne zbog kriminalnih aktivnosti.

Obrana je dalje osporila navode tužiteljstva o potencijalnoj opasnosti od ponavljanja krivičnih djela ukoliko bi Hadžibajrić bio pušten na slobodu. Ademović je istaknuo nedostatak konkretnih dokaza ili navoda koji bi potkrijepili ovu tvrdnju, sugerirajući da su razlozi za produženje pritvora nepotpuni i nedorečeni.

Kantonalni sud Sarajevo će, u skladu sa zakonskim rokovima, donijeti odluku o produženju pritvora za Hadžibajrića. Ova situacija ističe napetost između tužiteljstva i obrane te naglašava važnost pravednog suđenja i pravilne primjene zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79