Albanija i BiH ubjedljivo najsiromašnije u Evropi

Na temelju prvih preliminarnih procjena za 2019. godinu, prije nego što su države počele uvoditi mjere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u „standardima kupovne moći“ (PPS) kretao se u rasponu od 59 posto do 135 posto prosjeka Europske unije širom 27 država članica

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat.

Agencija je objavila podatke o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC), što je mjera materijalne dobrobiti domaćinstava.

Na temelju prvih preliminarnih procjena za 2019. godinu, prije nego što su države počele uvoditi mjere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u „standardima kupovne moći“ (PPS) kretao se u rasponu od 59 posto do 135 posto prosjeka Europske unije širom 27 država članica.

No, u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 posto prosjeka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija je bila na 43 posto prosjeka, Srbija na 49 posto, Crna Gora na 60 a Hrvatska 66 posto.

Inače, najviši nivo u EU zabilježen je u Luksemburgu, 35 posto iznad prosjeka EU. Njemačka je bila oko 23 posto iznad prosjeka, a slijede je Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Švedska i Francuska, koje su sve zabilježile nivo između 5 posto i 20 posto iznad prosjeka EU-a.

Drugo mjerilo koje se navodi u istom izvještaju Eurostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen također u PPS-u, koji je glavni mjerilo ekonomske aktivnosti.

Po ovom mjerilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 posto prosjeka EU, te BiH sa 32 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 posto prosjeka EU.

Najbogatiji u Evropi i po ovom mjerilu je je Luksemburg, a slijede Irska, Danska, Nizozemska, Austrija, Njemačka…


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79