Aleksandar Šapić: “Vrijeme je da se obilježi mjesto gdje počiva Draža, to je dug našim precima”

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić se oglasio skandaloznom porukom dan nakon godišnjice strijeljanja ratnog zločinca i četničkog komandanta Draže Mihailovića kazavši kako je vrijeme da se obilježi mjesto gdje pokopan.

Šapić je podsjetio kako je još 2004. godine donijet zakon u Srbiji koji je izjednačio Ravnogorski i Narodnooslobodilački pokret.

“Još 2004. godine je donijet je zakon o izjednačavanju Ravnogorskog, sa Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina”, stoji u objavi Šapića.

Dodao je da je vrijeme da se konačno obilježi mjesto gdje počiva zločinac Mihailović, te da je to “dug precima”.

“Vrijeme je da se konačno otkrije i obilježi mjesto gdje počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obaveza budućim pokoljenjima”, poručio je Šapić.

Dragoljub “Draža” Mihajlović, poznat i kao Čiča, bio je četnički general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio jugoslavensku kraljevsku vojsku u otadžbini. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog saradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnih zločina, uglavnom počinjenih protiv muslimanskog stanovništva u Bosni.

 

Strijeljan je 18. jula 1946. u Beogradu, na lokalitetu Lisičji Potok, nekih 200 metara od bivše Kraljevske palače u Beogradu. Mjesto gdje je pokopan nikada nije otkriveno.

Mihailovića je prvo 2015. godine rehabilitovao Viši sud u Beogradu. Ukinuta je presuda iz 1946. godine prema kojoj je on osuđen na smrt, a zatim strijeljan. Nije postojala zakonska mogućnost da se na ovu presudu uloži žalba piše Klix.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79