Aličković ljut na direktora Memorijalnog centra Sarajevo jer je izbacio znakove ljiljana i šehida

Aličković ljut na direktora Memorijalnog centra Sarajevo jer je izbacio znakove ljiljana i šehida


Osnivač AntiDayton pokreta u BiH Nihad Aličković ogorčen je postupkom direktora Ahmeda Kulanića koji je sa logotipa zvanične ustanove JU Memorijalni centar Sarajevo izbacio znakove ljiljana i šehida što je po njemu izdaja piše Crna-Hronika.

Ova izmjrna logotipa Fonda Memorijala u Sarajevu je pucanj u samog sebe, u šehide, u vetwrane osbrane i u kulturu sjećanja kaže Aličković i dalje navodi u svom saopštenju.

Sve mogu da razumijem ali da ljudi imaju potrebu pucati sami u sebe to ne mogu nikako ali NIKAKO!

Ko je dao za pravo Direktoru Fonda Memorijala Ahmedu Kulaniću da mijenja LOGO fonda?

Naziv manje više, “Fond Memorijala ili Memorijalni Centar” nije daleko jedno od drugog ali izmjena logotipa koji je isključivo govorio o čemu se radi, o kome se radi, šta se tu radi i čemu svjedoči Fond Memorijala je bukvalno ubijanje onoga svega čim se upravo taj Fond bavi.

Ova besmisao koja vodi kreiranju i prilagođavanju historije lakšem navodnom prihvatanju onih koji su uzrok postojanja takvih Memorijala je čista samovolja i bezobrazluk do najdublje srži ali i izdaja i prodaja!

❗️Na ovaj potez se moraju oglasiti sva boračka udruženja sa prostora zone odgovornosti 1. Korpusa ARBiH, sva Udruženja maloljetnih boraca, Udruženja Šehidskih porodica, Civilne žrtve rata opkoljenog Sarajeva, Udruženje generala ARBiH, svi oni koji rade na kulturi sjećanja i oni koji se bave ratnom tematikom, propagiranjem i zaštitom istine itd itd❗️

Ova besmisao je čisto prilagođavanje okolini koja ne može da podnese fakte i činjenice kao što je LJILJAN na nišanu prvobitnog logotipa.

Dakle, s obzirom da je već narušio detalje koji su dio kulture sjećanja trenutni direktor Kulanić nema šta da radi na mjestu koje se bavi kulturom sjećanja.

Ova besmisao, ovo prilagođavanje onima kojih je jako malo ali su uporni i ne odustaju od brisanja svih tragova odbrane je ponižavajuće, poražavajuće i drsko pljuvanje na simbole odbrane i simbole države Republike Bosne i Hercegovine.

‼️Hitno tražim smjenu direktora Ahmeda Kulanića i vraćanje logotipa u prvobitno stanje‼️

Pozivam sve veterane odbrane ove zemlje posebno sa prostora Kantona Sarajevo da se konačno sastave u jednom stavu, OBILJEŽJA koja simbolizuju odbranu i državu RBiH se ne mogu i ne smiju dirati i mijenjati nekakvim modernim crticama koje simbolizuju ko zna šta i izgledaju kao logotip neke Banke i slično!

Takođe biti toliko licemjeran i poštaviti video šehidskog mezarja na Kovačima i napisati iznad njega “Naših ljiljana se sjećamo, nikad ih zaboraviti nećemo!” je toliko bestidno i brutalno provocirajuće dok istim tim ljiljanima SKIDATE taj isti ljiljan sa logotipa.

Ovo je bezobrazluk teže vrste i mora biti sankcionisan!

Ne dozvolite da nas modernizuju do te mjere da gubimo formu prošlosti koja će do Sudnjeg dana biti prisutna. Ljiljan to upravo jeste i ne može ga se obrisati i negirati jer je uklesan na svakom šehidskom nišanu i na svim spomenicima palih boraca.

⚜️VRATITE PRVOBITNI LOGO NE PONIŽAVAJTE LJILJANE POD ZEMLJOM⚜️

Dok se širom tzv. rs masovno i brutalno pojavljuje trobojka, četiri C i sve ostalo, dok se maksimalno radi na tome da se svaki detalj iz njihove mitomanske historije predstavi što je više i prisutnije moguće, u Sarajevu se simbol obrane Domovine BRIŠE!

Pa vi stvarno niste normalni, ali uopšte niste normalni!

Fuj!

Ps: da li je neko obećao neka sredstva, dobar novac za navodne projekte koji trebaju doći ili ko zna za šta, ukoliko se logotip promijeni ne znam, ali znam da je ovo teški isiotizam i samoubistvo i da je ovo ponažavanje odbrane Sarajeva i njenih palih boraca i preživjelih veterana! – izjavio je osnivač AntiDayton pokreta u BiH Nihad Aličković za pprtal Crna-Hronika.

Na svom facebook profilu direktor ove ustanove Ahmed Kulanić objasnio je izmjenu logotipa.

Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu zvanično je registrovan Memorijalni centar Sarajevo kao javna ustanova od posebnog društvenog interesa.

Ovim rješenjem u potpunosti se transformiše, dosadašnji Fond Memorijala, u novu instituciju – Memorijalni centar Sarajevo – kojoj je primarna zadaća razvoj i njegovanje kulture sjećanja i pamćenja.

Pored izmjene samog naziva, koji će omogućiti jednostavnije međunarodno predstavljanje, uvezivanje i saradnju sa institucijama sličnog profila, suštinska izmjena se odnosi na proširenje djelatnosti i djelokruga rada. Navedenom Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, rješenjem o registraciji i upisom u sudski registar, svim postojećim djelatnostima se dodaju i nove djelatnosti: bibliotečka i arhivska, djelatnost obrazovanja, muzejska, istraživačka i naučnoistraživačka djelatnost koje će na jedan integralan i integrijajući način omogućiti šire djelovanje i mnogobrojne dodatne aktivnosti Memorijalnog centra.

Memorijalni centar Sarajevo pravni je sljednik i nasljednik Fonda Memorijala i nastavlja sa svim dosadašnjim aktivnostima, projektima i djelovanjem sa jačim intenzitetom i dodatnim aktivnostima.

Na ovaj način Memorijalni centar Sarajevo kreira sve potrebne preduvjete da postane prepoznatljiva institucija čuvanja sjećanja, povijesti i razvoja memorijalne kulture kako na području Sarajeva tako i na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

Iskreno se zahvaljujem svima koji su prepoznali važnost ove Odluke i transformacije koja će nam omogućiti da u skladu sa zahtjevima i potrebama vremena razvijamo projekte od značaja za našu domovinu.

#NovaVizija za #NoveVrijednosti #MCSarajevo #MemorijalniCentarSarajevo


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija