Aličković pita Malagurskog: “Otkud srbijanska vojska i srpsko vojnici u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini?”

Namjera kontroverznog srbijanskog režisera Borisa Malagurskog jeste da premijera njegovog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude održana u nekoliko evropskih gradova.

Tome se protive porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Na društvenoj mreži Facebook oglasio se i Nihad Aličković, osnivač AntiDeyton pokreta u BiH koji je najavio još jaču borbu protiv održavanja projekcija filma i zahvaljujući kojem je u brojnim gradovima širom Evrope ovakav projekat zaustavljen. On je na svom Facebook profilu istakao triler filma, u kojima režiser tvrdi da nema ničeg spornog, međutim, istina je potpuno drugačija.

Aličković ističe da se u filmu navodi kako je ‘Alija Izetbegović otvorio vrata za sukobe’, čime je režiser ovog sramnog filma tadašnjem predsjedniku RBiH stvario direktnu odgovornost za agresiju koja je izvršena nad Bosnom i Hercegovinom. Dakle samo ovaj detalj dovoljno govori o manipulaciji historijskim činjenicama i ličnostima Bošnjaka da smo mi krivi za nekakav “sukob” te da smo mi kao narod otvorili vrata tog sukoba i započeli rat! Kako? – pita se Aličković i nastavlja:

Šta će biti sa filmom “Republika Srpska: Borba za slobodu”: Aličković idemo dalje dok projekcije ne budu otkazane

Kako Borise ako su ubistva Bošnjaka počela još 1991. godine. Kako Borise kada su Bošnjake ubijali srpski oficiri JNA i slali ih u kovčezima iz Hrvatske za BiH, a posebno one koji su se suprostavljali agresiji na Hrvatsku, pa kako onda? Kako je to Alija otvorio vrata sukoba ako su i Slovenija i Hrvatska, a i RBiH tražile nezavisnost od tadašnje vještačke Jugoslavije. Ko je to imao pravo napadati tada te dijelove koji su se odvajali? Niko, ali je Srbija putem JNA pokušala krenuvši sa Slovenijom pa Hrvatskom pa na kraju sa RBiH. Zašto? Zato što je Srbiji na taj način osujećen plan stvaranja tzv. Velike Srbije koja to više nije mogla biti bez ove tri Republike – poručuje Aličković.

Tvrdi kako je u startu navedena laž, potvora i pokušaj obmanjivanja javnosti, te slanja pogrešne slike.

Ne znam ko je taj bezmoznjaković da bi mogao povjerovati u takvu teoriju kada nam je jako dobro poznato da je RBiH nametnut embargo na uvoz i kupovinu oružja na samom početku agresije, te da nam je na taj način onesposobljena odbrana države i odbrana života. Dakle, da je tako kako ti Borise tvrdiš valjda bi nam ta vrata koja “smo kao mi otvorili” međunarodna zajednica i USA osigurali oružjem, a ne nametnuli embargo na njega – ističe.

Aličković se dalje pita otkud srbijanska vojska i srpsko vojnici u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini.

Ako sagledamo sve događaje s početka agresije na RBiH, srpski militanti su postavili barikade, srpski zločinci su ubili Suadu i Olgu na mostu iza zgrade Parlamenta. Srpski zločinci tačnije tzv. Beli Orlovi i SDS-ovi teroristi su upali u policijsku školu na Vracama i držali djecu pitomce kao taoce, te jednog od njih ubili. Srpski vojnici su okupirali civilno naselje Grbavicu gdje su ubili stotine civila, građana u čemu je prednjačio Vlahović Batko koji danas leži u zatvoru za ratni zločin – podsjeća Aličković.

Aličković dalje pojašnjava kako nema logike da su srpski vojnici pružali ‘otpor’ kako je navedeno u filmu, kad se zna da su upravo oni iz zasjede 1992. godine 2. marta ubili Ramu Bibera koje je radio na sarajevskoj žičari, te maloljetnog Kenana Demirovića.

Ako je tako kako pričaš Borise, kako to onda da su prva oklopna vozila krenula u Sarajevo, a ne izvan Sarajeva? Krenula su prema zgradi Predsjedništva gdje su i zaustavljena u pokušaju da osvoje zgradu Predsjedništva i zauzmu glavni grad. Kakav su to otpor pružali srpski vojnici kada su u pohodu na Hrvatsku i Dubrovnik, prelazeći preko teritorija Republike Bosne i Hercegovine sravnili sa zemljom selo Ravno i Hrasno i pobili sve stanovnike tih sela koji su mahom bili hrvatske nacionalnosti?! – navodi.

Aličković smatra da je ovo bio loš pokušaj skidanja odgovornosti za agresiju, počinjene zločine i genocid.

Ja ne sumnjam da će ovaj film kod tvojih istomišljenika imati dobru prođu jer i oni ovako razmišljaju, ne sumnjam ni da bi kod nekih stranaca koji ne pamte period agresije na RBiH, ovaj film dobro prošao jer ne bi znali napraviti analizu kakvu sam ti napravio sada ja, jer ne poznaju materiju. E upravo zato tebi i tvojim finansijerima i nalogodavcima su ciljana publika upravo bili stranci koje si mislio da indiktriniraš svojim velikosrpskim lažima kako bi u svijetu promijenio sliku o stvarnosti i nametnuo laž – poručio je Aličković.

Ističe da je njegov cilj i motiv djelovanja propagiranje istine i zatvaranje vrata lažima i potvori koju režiser ovog sramnog filma širi.

Tim povodom ne zanima nas apsolutno puno da li će na projekcije u vjerskim objektima ili nekim velikosrpskim udruženjima biti 20 ili 220 gledalaca, jer znamo da će u njih doći oni koji svakako misle ovako kao i ti. Naš cilj prvenstveni je bio da ti zabranimo širenje laži na ciljanu grupu stranih građana koje si želio obmanuti, a koji ne bi mogli analizirati film ovako. Tako da, negiranje svega ovoga je takođe negiranje odgovornosti za izvršenu agresiju i počinjeni genocid što se zasigurno nalazi u ostatku filma. Uz to naravno i veličanje ratnih zločinaca jer pričati o srpskom herojstvu a ti “heroji” su po svjetskim zatvorima, nema smisla ni logike – dodaje.

U filmu se također spominje i ‘srpsko herojstvo’, pa se Aličković pita da li je to ono herojstvo koje je spaljivalo civile po Višegradu i ono koje ima oko 2.000 godina presuda pred sudovima Međunarodne pravde.

Je li spominješ srpsko herojstvo granatiranja porodilišta i bolnica? Je li to srpski otpor od “agresije” sarajevskih beba? Je li otpor srpskih vojnika herojstvo koje se očituje streljanjem muškaraca civila u Kravicama, Batkovićima, Pilici, itd itd dok na kraj ne izađe broj od 8372? Ili je ipak srpsko herojstvo obilježiti sve bošnjačke i hrvatske civile bijelim trakama pa ih oko 50.000 strpati u logore, mučiti, silovati, masakrirati itd?! Ili je ipak veličina srpskog herojstva ubiti u Prijedoru 102 djece? Možda nije ništa od toga jer je možda srpsko herojstvo formirati par hiljada masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih masovnih grobnica u koje su zakopavani Bošnjaci koje danas tvoji nekadašnji “heroji” prodaju kao informaciju da bi zaradili za hljeb? Je li to herojstvo? Možda je herojstvo šutjeti o lokacijama još najmanje 500 masovnih i drugih grobnica Bošnjaka širom BiH a vjerovatno i nekoliko u Srbiji.

Je li to srpsko herojstvo, izaći kao general jedne zločinačke i presuđene vojske pred Internacionalni sud, na čijim leđima leže desetine hiljada nevinih života i pokazivati majkama tih žrtava prstom ispod grla?

Za kraj, Aličković je naglasio kako neće dopustiti da se svijetom širi laž, ali i završna faza genocida, a to je izjednačavanje žrtve i zločinca i negiranje počinjenog genocida.

Nije ovo vrijeme Jugoslavije u kojem se nije smjelo i moglo ništa. Sad se smije i piše i govori i dokumentuje i objavljuje i radi na tome da se istina nikada ne zaboravi a i ne oprosti! Toliko o tom tvom bezazlenom “istinitom” filmu koji provlačiš po svijetu pa misliš da niko ne može napraviti analizu. Evo analiza samo dvije stavke iz trejlera, a garantujem na cijeli film mogao bih napisati i naučni rad o tvojim podvalama! Vjerujem da te boli činjenica da djeca koja su odrasla u dijaspori nisu slijepa i needukovana. Itekako radimo na tome da odrastajući u tuđim zemljama ipak znaju ko su i šta su i odakle su im roditelji ili oni sami protjerani i zato vam se ta djeca dijaspore i djeca BiH danas svete na ovakav način. A osveta je, čuvanje istine, jačanje kulture sjećanja i borba protiv laži i potvore i izjednačavanja – zaključio je Aličković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79