Ambasada Irana u BiH oglasila se o izjavama ambasadora u Srbiji

Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu oglasila se oko izjave iranskog ambasadora u Srbiji, Rašida Hasana Pura Baeija, koji je iznio stavove koji su izazvali raspravu o tumačenju genocida u Srebrenici.

Ambasador Baei je gostujući u emisiji srbijanskog Informera “Info jutro” umanjio težinu genocida u Srebrenici, opisujući ga kao “nekoliko zločina” koji se, po njegovim riječima, predstavljaju na “neispravan način”.

Ove izjave su izazvale značajnu reakciju javnosti, posebno Memorijalnog centra Srebrenica, koji je zatražio hitno očitovanje Ambasade Irana u BiH.

U svom saopćenju, Ambasada Irana u Sarajevu istakla je da je izjava ambasadora Baeija pogrešno shvaćena te da principijelan i zvanični pristup Irana ostaje fiksan i nepromjenjiv.

Iranska ambasada ponosna je što je oduvijek podržavala suverenitet i suživot naroda Bosne i Hercegovine te osuđuje svaki oblik genocida, kako u Srebrenici, tako i u Gazi.

Međutim, postavlja se pitanje šta je tačno u izjavi iranskog ambasadora u Beogradu pogrešno shvaćeno, s obzirom na jasno izražen stav u vezi s genocidom u Srebrenici. Čak i da su riječi ambasadora Baeija bile drugačije, to ne bi promijenilo sramotno tumačenje genocida u Srebrenici kao “nekog zločina”.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda već početkom maja pokazat će gdje svaka država stoji u odnosu na ovu temu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79