Ambasada SAD-a o hapšenju o kojem bruji država: Zakoni BiH jednako važe za sve građane

Ambasada SAD-a o hapšenju o kojem bruji država: Zakoni BiH jednako važe za sve građane


Iz ambasade SAD-a u BiH su poručili da je istraga protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića važan korak u provođenju vladavine prava koja je temelj svake demokratije.

Kako je jučer na konferenciji za novinare rekao glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, osumnjičeni Debevec i Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu.

Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u periodu 2020. godine, a koji su radili u više predmeta u određenom vremenskom periodu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH ističu da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladavinu prava, nezavisno tužilaštvo i pravosuđe i nezavisne institucije za provođenje zakona koje u ime građana Bosne i Hercegovine provode istrage, procesuiraju i kažnjavaju djela kriminala i korupcije.

“Zakoni BiH jednako važe za sve građane. Istraga protiv Debeveca i Mehmedagića važan je korak u provođenju vladavine prava koja je temelj svake demokratije. Očekujemo da institucije BiH i svi njeni građani uvažavaju procese koje podrazumijeva provođenje bh. zakona”, poručili su.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija