Ambasada SAD-a odgovorila o mogućem nametanju izbornog zakona

Ambasada SAD-a odgovorila o mogućem nametanju izbornog zakona


Visoki predstavnik u BiH razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona, a veliki broj domaćih političara upozorava da ne treba ispunjavati želje HDZ-a.

Veći dio političke scene u BiH protiv je da se ispunjavaju želje Dragana Čovića a kada su u pitanju Schmidtove aktivnosti Ambasada SAD-a nema komentar.

U ovom trenutku nemamo komentar na vaš upit – odgovor je Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na upit Faktor.ba kakav je njihov stav u vezi sa informacijama da bi Ured visokog predstavnika (OHR) mogao uskoro nametnuti određene odredbe Izbornog zakona.

Odgovor Ambasade SAD-a istovjetan je onome koji smo dobili iz OHR-a. Međutim, činjenica je da OHR razmatra mogućnost intervencije kada je u pitanju Izborni zakon, što potvrđuju i jučerašnji razgovori visokog predstavnika Christiana Schmidta sa čelnicima najvećih stranaka u Federaciji BiH.

U redovima probosanskih stranaka postoji određeni nivo sumnje kako bi se eventualnim izmjenama Izbornog zakona udovoljilo zahtjevima Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja insistira na “legitimnom predstavljanju” i “konstitutivnosti naroda”, što barem dosad nisu imali neophodnu podršku Evropske unije i SAD-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija