Ambasada SAD-a osudila prijetnje uposlenicima MC Srebrenica

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu saopćenjem u kojem su naveli kako osuđuju prijetnje i zastraživanja upućena Memorijalnom centru Srebrenica.

– SAD osuđuje prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica, kao i njihovog osoblja povezano s njihovim radom na godišnjem Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici”. Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje – naveli su u saopćenju.

Dodali su kako “snažno osuđuju negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije”.

– I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini. Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79