Ambasada SAD-a u BiH zvanično: Jako smo zabrinuti..

Ambasada SAD-a u BiH kritikovala je promjene u poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH koje su usvojene 17. januara.

Kako su rekli, duboko su zabrinuti zbog izmjena u članu 4 kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV i koje, kako kažu, predstavljaju veliki korak unazad.

Dosadašnji sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4, ističu, obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira.

Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za 2diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću.

Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV”, navodi se u reakciji Ambasade SAD-a u BIH.

Dodali seu da se američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

“Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTV očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV i pravosuđu u širem kontekstu. Američka ambasada zbog toga poziva VSTV da preinači ovu odluku”, dodaju iz Ambasade SAD-a.

Naglasili su da odaju priznanje manjem broju članova VSTV na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu sa međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove, kako ističu, pogrešne odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79