Ambasada SAD: Milorade, nećemo ostati mirni ako kreneš u nove sukobe

Ambasada SAD: Milorade, nećemo ostati mirni ako kreneš u nove sukobe


Nakon novih prijetnji Milorada Dodika secesijom i najave da će prekinuti svaku saradnju s NATO-om, oglasila se Ambasada SAD u BiH.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske, neodgovorne, opasne i štetne za integraciju BiH u euroatlantske institucije.

Prema ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo na otcjepljenje entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice, a Sjedinjene Države neće ostati mirne ako Milorad Dodik djeluje da izazove novi sukob u Bosni i Hercegovini”, navode iz Ambasade.

Kažu da će SAD djelovati na zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

“Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvraćanja pažnje od stvarnih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Republike Srpske: tekuća kampanja vlasti za oduzimanje osnovnih sloboda; neuspjeh u rješavanju rastućih cijena hrane, stanovanja i transporta; i kontinuirani napori da se budućnost Republike Srpske stavi pod hipoteku kroz neodgovorno zaduživanje vlade”, istakli su oni.

Osvrnuli su se i na prijetnju da će prekinuti saradnju sa NATO-om.

“Podsjetimo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne organe vlasti da provode potrebne aktivnosti za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u. Ovo uključuje održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO-om. Milorad Dodik nema ovlaštenja da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, zaključili su iz Ambasade SAD.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija