Ambasada SAD uvodi nove sankcije jer HDZ želi isplaćivati plate crnolistašima u kešu

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom prijedloga izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini koje je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH jučer iznio poslanik HDZ-a Predrag Kožul.

“Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.

Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Moris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.

Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, poručeno je iz Ambasade SAD.

Podsjetimo, Kožul je u pojašnjenju svog prijedloga naveo da je plaća osnovno ljudsko pravo.

Kožul je, između ostalog, predložio da Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine osigurava gotovinu za isplatu plaća i drugih primanja zaposlenika “kojima se ista iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa, te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79