Ambasador Halilović o “spašavanju” bh. državljana: Uradili smo sve što je u našoj moći

Ambasade Bosne i Hercegovine u Egiptu i Kataru, odnosno, ambasadori Sabit Subašić i Semir Halilović, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem glavni su akteri “spašavanja” državljana BiH iz Gaze.

Riječ spašavanja smo namjerno stavili pod navodnike, jer već mjesec dana nikoga nisu uspjeli izvući.

Podsjetimo, više od 50 državljana BiH se nalazi u južnom dijelu Gaze i čekaju pomoć da napuste ovo ratom zahvaćeno područje.

Nakon što je javnost ogorčena radom ministarstva vanjskih poslova, sada se oglasio i sam Semir Halilović. Kaže da su sve uradili što je u njihovoj moći.

“Radi se o izuzetno složenoj operaciji u kojoj je uključeno više država i aktera međunarodnog poretka, kao i aktera na terenu. Gospodin Sabit Subašić i ja preovlađujuće radimo na ovom poslu i nadam se uspjehu. On je uradio svoj veliki dio u Egiptu, potom ja svoj dio u Kataru i sada, uz Božiju pomoć, čekamo rezultate kojim se nadamo. Prije svega moramo se kao država zahvaliti Kataru na pomoći koju jesu dali i onoj koju očekujemo u narednim danima, u vezi izlvačenja naših građana iz Gaze ka Sarajevu. Pomogli su nam ministri Države Katar nj.e. Lolwah Rasheed Al-Khater i šef njenog kabineta, kao i ministar nj.e. Muhamed bin Abdulaziz Al-Khulaifi i njegov kabinet. Moram ovdje istaći i veoma pozitivnu ulogu ambasadora Republike Hrvatske u Kataru, nj.e. generala Drage Lovrića koji je, kao rođeni Bosanac, prišao da pomogne Bosni i Hercegovini sa svojim prethodnim iskustvom izvlačenja građana Hrvatske iz Gaze. Uglavnom, sve potencijale koje imamo stavili smo u funkciju i očekujemo rezultat, ako Bog da. Najvažnije je da naši ljudi živi i zdravi stignu u Bosnu i Hercegovinu.Uradili smo sve što je u našoj moći”, kazao je ambasador Halilović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79