Ambasadori pisali bh. zvaničnicima: Međunarodna zajednica će zaštititi održavanje općih izbora u BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, šef Delegacije EU Johann Sattler i grupa stranih ambasadora uputili su pismo najvišim državnim zvaničnicima BiH u kojima navode da će uskraćivanje novca za održavanje izbora smatrati kršenjem Dejtonskog sporazuma te da će međunarodna zajednica u tom slučaju reagirati.

Kako se navodi u pismu, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH trebali su do kraja 2021. godine završiti sve korake ka usvajanju budžeta BiH za 2022. godinu.

“Nepostojanje godišnjeg budžeta na državnom nivou za 2021. i 2022., uprkos nedavnom usvajanju Globalnog fiskalnog okvira 2022.-2024., što je posljedica nefunkcioniranja državnih institucija i procesa donošenja odluka, prisililo je bh. institucije na privremeno finansiranje u posljednjih 15 mjeseci”, ističe se u pismu koje je upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji, ministru finansija Vjekoslavu Bevandi i šefici diplomatije Biseri Turković.

Kako se naglašava, nedavno usvajanje Odluke o privremenom finansiranju za drugo tromjesečje u Vijeću ministara BiH sugerira da nema promjene u načinu osiguravanja nastavka finansiranja institucija u narednom periodu.

Osim Schmidta i Sattlera, pismo potpisuju ambasadori Njemače, Italije, Francuske, Nizozemske, Japana i Kanade.

“Neizvjesno i neadekvatno finansiranje institucija BiH od 2012. godine nadalje, a posebno tokom posljednjih godina, direktno utječe na njihovu sposobnost da u potpunosti ispunjavaju svoje ustavne i zakonske odgovornosti, da učinkovito i djelotvorno ispunjavaju svoje obveze i, u konačnici, da budu u najbolja usluga građana”, naglasili su ambasadori.

Posebno je zabrinjavajuće što se situacija dodatno pogoršava neispunjavanjem ustavnih i zakonskih obaveza nadležnih tijela za finansiranje rashoda neophodnih za funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine. Organizacija općih izbora 2022. dokaz je toga, naglašavaju. Prema Općem okvirnom sporazumu za mir (Dejtonski sporazum) i poštivanju prava građana da demokratski biraju svoje predstavnike kako je zapisano u Ustavu, to je obveza koja se mora poštovati.

“Organizacija općih izbora u nadležnosti je Centralne izborne komisije BiH (CIK), dok je pomoć CIK-u u provođenju ovog zadatka u nadležnosti resornih organa BiH. Osiguravanje finansiranja izbora, konkretno, u nadležnosti je Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora. Sredstva se moraju osigurati u roku od 15 dana nakon sto CIK raspiše izbore, dakle najkasnije do sredine maja”, stoji u pismu.

Ambasadori, nakon što su razgovarali o ovom pitanju, pozivaju da se što prije pristupi odobravanju izdvajanja koje je zatražio CIK za organizaciju Općih izbora 2022. godine.

“Razumijemo da će CIK uputiti novi zahtjev Vijeću ministara BiH. Ne vidimo pravne ili finansijske prepreke koje bi mogle spriječiti dodjelu. Svaki pokušaj daljnjeg uskraćivanja ili odgode traženog finansiranja smatrat će se ne samo činom koji potkopava vladavinu prava i demokraciju, već i kršenjem obveze Dejtonskog sporazuma. U slučaju neispunjenja ove obveze, kada BiH očito ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kako bi podržala Dejtonski sporazum i osigurala održavanje općih izbora”, zaključuje se u dopisu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79