Ambiciozna ideja novog ministra privrede: Prvo ću formirati ekspertni tim

Budući ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Delić u razgovoru za Klix.ba najavio je da će nastojati povjerenje i legitimitet, koje su mu ukazali mnogobrojni birači, ali i partneri unutar Četvorke, opravdavati maksimalnim zalaganjem, konkretnim rješenjima i mjerljivim radom.

Kako nam je rekao, još uvijek je relativno rano govoriti o konkretnim i preciznim koracima koje će poduzeti jednom kada dođe na čelo Ministarstva privrede KS, međutim, plan i program već postoji.

Prvi koraci

“Prvi koraci svakako će biti da se uradi revizija dosadašnjeg rada ministarstva, kako bismo dobili uvid u mogućnosti. Ono što slobodno mogu da kažem je da ćemo sigurno u svakom koraku konsultovati struku. Jedan od prvih koraka će biti da napravimo ekspertni tim i zajedno s privrednicima i višim i nižim nivoima vlasti uradimo strategiju unapređenja poslovnog ambijenta privrede i ekonomskog razvoja u KS”, rekao je Delić.

Naveo je da nemjeravaju primijeniti odredbe iz programa mjera koje je predstavila vlada četvorke.

“Malo je teško iz ove perspektive govoriti o planovima, a nemati jasan uvid u resurse kojima raspolažemo, s obzirom na to da ni budžet nije jasno definiran. Shodno tome, prije svega bit će potrebno uraditi rebalans budžeta pa tek onda donijeti konkretne mjere. Naravno, ponavljam, sve što budemo radili radit ćemo uz maksimalno poštivanje mišljenja struke i dogovor s privrednicima i pravnim osobama koji će, mislim, tek u narednim mjesecima biti pogođeni negativnim ekonomskim posljedicama covid pandemije”, navodi Delić.

Detaljna analiza

Istakao je da je svakako potrebno uraditi i detaljnu analizu dosadašnjeg rada Ministarstva privrede KS.

Konkretni koraci bit će preduzeti kada završimo analizu dosadašnjeg rada i resursa koji će nam biti na raspolaganju. Ono što je sigurno je da su u programu Četvorke već predviđene mjere koje će biti u korist svih privrednih subjekata koji posluju u Kantonu Sarajevo”, ističe Delić.

Osvrnuo se i na dešavanja u javnom preduzeću ZOI'84 gdje radnici tvrde da je situacija u preduzeću kritična i da je upitan početak ski sezone, Delić je rekao da je i bivša Vlada uradila strategiju revitalizacije određenih javnih preduzeća, među kojima je bio i ZOI ‘84.

Ekonomski motor

“Mišljenja sam, međutim, da je ZOI'84 jedno od najpotentnijih preduzeća u KS i u njega definitivno trebamo puno ulagati. Ono treba da bude ekonomski motor razvoja u svakom pogledu, pogotovo kad je u pitanju turizam i definitivno ćemo mu posvetiti punu pažnju. Vjerujem da će se naći riješenje da skijaška sezona počne na vrijeme i protekne u najboljem svjetlu. To je najbolji način da u ovim teškim vremenima unaprijedimo našu turističku ponudu”, kazao je Delić.

Upitan da prokomentira pojedine navode da, zbog svojih godina, obrazovanja i činjenice da je relativno nepoznato ime na političkoj sceni KS, nije dobar izbor za ministra privrede, Delić je rekao da će najbolji komentar na sve to biti rezultati njegovog rada.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje. Naša poruka je da ćemo vrijedno raditi u korist svih građana. Vjerujem da se samo vrijednim radom, trudom i zalaganjem može otkloniti svaka sumnja”, zaključuje Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79