Američka ambasada pita vlast u RS: “Zašto rizikujete budućnost građana?”

Američka ambasada pita vlast u RS: “Zašto rizikujete budućnost građana?”


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nastavlja svoje kritike i upite prema vladajućim u Republici Srpskoj.

“Gdje je novac?”, pitanje je koje se već nekoliko dana provlači u objavama na društvenoj mreži “X” koje  Američka ambasada adresira na vlast bh. entiteta RS.

“Navedena misija Investiciono-razvojne banke RS uključuje pomoć porodicama RS pri kupovini domova i podršku vlasnicima malih poduzeća.

Dana 4. jula, ministrica financija RS Zora Vidović najavila je planove za pretvaranje ove banke u komercijalnu banku za pomoć onima protiv kojih su Sjedinjene Amneričke Države uvele sankcije.

Zašto izbjegavanjem sankcija rizikujete budućnost stanovnika RS u korist tako malobrojnih?

Gdje je novac?”, upitali su iz Američke ambasade, a ispod su objavili video u kojem su navedeni dokumenti na kojima su sankcije Dodiku te firmama, pojedincima i saradnicima koji su povezani s njim i njegovom porodicom, ali i koruptivnim aktivnostima.

Podsjetimo, Ambasada SAD-a je upitala vlast RS gdje je nestalo 1,1 milijardu KM za koliko su se zadužili na banjalučkoj berzi. Zatim ih je interesovao i trag od 70 miliona KM koliko su vrijedili ugovori koje su potpisali sa firmama koje se nalaze na crnoj listi.

Zatim su podsjećali i na taktike kojima se koriste firme sa crne liste navodeći tom prilikom da često restrukturiraju korporativno vlasništvo kako bi sakrile upletenost svojih porodica.

Dodik je u nekoliko navrata komentarisao ovakve prozivke iz Američke ambasade, međutim, jučer je otišao korak dalje kada je naveo da se američki ambasador u BiH Michael Murphy sveti RS te da vjeruje da je spreman izdati nalog američkim službama za njegovu likvidaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija