Američki profesor: U BiH bi kriza mogla eskalirati već u ovom mjesecu

Profesor Joseph kritikovao je Bidenovu administraciju zbog podilaženja Aleksandru Vučiću, te da zbog toga sada imamo krize na zapadnom Balkanu

Edward Joseph, profesor na prestižnom Univerzitetu John Hopkins u Washingtonu, kritikovao je politiku Sjedinjenih Američkih Država na zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji.

On je kazao da američki predsjednik Joe Biden razumije situaciju na Balkanu, ali da je njegova administracija sve uradila pogrešno.

Potom je izgovorio jednu prilično zabrinjavajuću rečenicu gdje je kazao kako bi u BiH “već u ovom mjesecu kriza mogla eksalirati”.

– Oni su, jednostavno, sve to napustili. I sada imamo disparitet na Balkanu gdje SAD tretira susjede Srbije s mnogo jačim i oštrijim kriterijima, nego samu Srbiju. Želim istaći da smo u protekloj godini imali dva nasilna sukoba na Kosovu. Imamo potencijalne probleme u Crnoj Gori, koja je članica NATO-a. A imamo i sve veću krizu koja bi mogla eskalirati već u ovom mjesecu u Bosni i Hercegovini, rekao je Joseph.

Dodao je da je Bidenova administracija podilazila srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

– Oni imaju to neko uvjerenje da se nekako Vučić može pridobiti na našu stranu, pa mu podilaze i udovoljavaju mu. Time se samo projicirao strah. SAD su u suštini svojim djelovanjem projicirale strah od Beograda, što je Vučić ispravno protumačio kao slabost i to iskoristio. Sve to, naravno, koristi njegovom savezniku, Rusiji, kazao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79