Amir Jusović Fiba osuđen na dvije godine i osam mjeseci robije

Amir Jusović Fiba osuđen na dvije godine i osam mjeseci robije


Poznati razbojnik iz Sarajeva, 49-godišnji Amir Jusović, zvani Fiba, odlukom Općinskog suda u Sarajevu osuđen je na dvije godine i osam mjeseci robije zbog razbojništva počinjenog nad uposlenicama apoteke PZU MGM, od kojih je uz prijetnju plastičnim pištoljem ukrao oko 500 KM.

Presudu je izrekao sudija Nedim Ćosić koji je naveo da će se Jusoviću u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 17. marta 2021, pa do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Iako je presuda za počinjeno razbojništvo donesena još prošle godine, Sud je o njoj javnost obavijestio tek nedavno.

Amira Jusovića su brzo nakon razbojništva savladali pripadnici MUP-a

Prema njoj je Jusović proglašen krivim jer je 15. marta 2021. u 12.45 sati ušao u apoteku PZU MGM u kojoj su se nalazile uposlenice apoteke i K. D, te držeći u ruci predmet koji asocira na pištolj, usmjerio ga u pravcu njih kazavši im: “Daj sve krupne novčanice”.

– U strahu za svoju sigurnost, radnica je iz kase izvadila novčanicu u apoenu od 100 KM i predala je optuženom koji joj je rekao: “Daj još”, nakon čega je ona iz kase izvadila još novčanica. Na insistiranje optuženog je predala i ostatak novca koji je bio u kasi. Optuženi je sa novcem pobjegao iz apoteke u nepoznatom pravcu, oštetivši na taj način vlasnika apoteke za 520 KM, stoji u presudi.

– Sud cijeni da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja, odnosno da će se u dovoljnoj mjeri uticati na učinitelja krivičnog djela i ostale da ne čine krivična djela, te izraziti društvena osuda počinjenog krivičnog djela, navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

Jusović je, prema izjavi svjedoka, bio maskiran narančasto-crnim šalom koji je nosio preko lica i crnom kapom, a na sebi je imao sive hlače ili sivu trenerku, crnu jaknu, dok je na nogama nosio crvene patike. Zahvaljujući policiji MUP-a KS-a, vrlo brzo je identifikovan i lišen slobode, te je kod njega pronađen novac koji će biti vraćen vlasniku apoteke.

Iako je ispočetka negirao da je počinio ovo krivično djelo, brzo se predomislio i na kraju sve priznao.

Jusović, koji je presudu saslušao u prisustvu advokata Ahmeda Fejzića, i ranije je osuđivan i to za tešku krađu, razbojništvo, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga… Samo u januaru 2018. godine je u tri navrata izvršio razbojništvo u tri prodavnice, a jedne prilike je od radnica, uz prijetnju plastičnim pištoljem, oteo 1.905,20 KM, prenosi Oslobođenje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija