Analiza napretka Vlade Kantona Sarajevo: Šta je postignuto, a šta je još pred vladom

Nakon godinu dana mandata Vlade Kantona Sarajevo, Istinomjer je objavio rezultate monitoringa ispunjenosti mjera iz “Programa skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026”.

Vlada je od svog formiranja u martu 2023. godine, u potpunosti realizovala pet mjera, dok je započela rad na njih 84, a 14 se nalazi u fazi progresije. Međutim, 68 mjera još nije započeto, jedna je nekonkretna, dok je 22 mjere zaustavljeno.

U prvoj godini mandata, Vlada Kantona Sarajevo imenovana je 24. marta 2023. godine, sastavljena od stranaka NiP, SDP, NS, SBIH. Program skupštinske većine obuhvatao je ukupno 166 mjera. Nakon rekonstrukcije Vlade 15. novembra 2023. godine, nova Vlada sastavljena je od stranaka NiP, SDP, NS i ZNG, a trenutni program skupštinske većine sadrži 194 mjere.

U prvoj godini mandata, Vlada je u potpunosti ispunila pet mjera, od kojih su tri iz oblasti ekonomije, a po jedna iz obrazovanja i socijalnih politika. S druge strane, najviše mjera u progresiji nalazi se u oblasti ekonomije, dok je najmanji broj mjera u nadležnosti Ministarstva pravde i uprave.

Ministarstvo privrede je najviše angažirano, s 33 mjere za realizaciju, dok je najmanje mjera u nadležnosti Ministarstva pravde i uprave, sa samo osam mjera.

Prema analizi, Ministarstvo saobraćaja ima najveći broj mjera čija realizacija nije započeta, dok je Ministarstvo privrede u potpunosti realizovalo tri mjere, a na realizaciji još 11 mjera. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice započelo je rad na realizaciji devet mjera, dok je u progresu realizacija još jedne. Ministarstvo zdravstva započelo je realizaciju devet mjera, dok u slučaju tri nisu provođene značajnije aktivnosti.

Uprkos izazovima i nekim mjerama koje nisu pokrenute ili su zaustavljene, analiza pokazuje da je Vlada Kantona Sarajevo ostvarila određeni napredak u provođenju mjera iz svog programa. Transparency i dinamičnost u implementaciji mjera pokazuje se kao ključni elementi transparentnog upravljanja, što će biti važno pratiti i u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79