Konaković jasno poručuje Vilanu: Holokaust i Srebrenica nisu takmičenje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, reagirao je na izjave ambasadora Izraela u BiH, Yahela Vilana, koji je izjavio da “Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom”.

“U svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osjećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u BiH. Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici”, istaknuo je Konaković.

On je podsjetio ambasadora Vilana da poređenje holokausta i genocida u Srebrenici nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovječnosti zaslužna jednake počasti i pravde.

“Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno. Gospodine Vilane, vaše izjave nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za temeljne vrijednosti koje bi svaki diplomat trebao, ne samo cijeniti, već bi trebao i da ih promovira. Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota”, dodao je Konaković.

Ministar Konaković istaknuo je da će Bosna i Hercegovina nastaviti štititi istinu o Srebrenici i genocidu neustrašivog srca, spremna suprotstaviti se svakome ko pokuša umanjiti značaj ili negirati ovu tragičnu istinu naše nedavne povijesti.

Ambasador Vilan ranije je istakao da je “pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu”, navodeći da takvo označavanje “stvara iskrivljenu sliku o događajima”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79