Sarajevski ili banjalučki: Gdje su najbolji ćevapi

Kada se spomene Sarajevo, grad pun znamenitosti i raznolikosti, većina prvo pomisli na sarajevske ćevape i Baščaršiju. Dio grada u kojem niko nije bio, a da ćevape nije probao. Najčešće porcije su petica u pola somuna i desetka u cijeli. Može se naručiti i kajmak, a često se umjesto soka naručuje jogurt.

Sve ćevabdžinice svoj recept drže u tajnosti i to je jedan od razloga što su negdje bolji, a negdje lošiji.

Sarajevski i banjalučki ćevapi su poznati širom zemlje, ali i izvan njenih granica.

S druge strane, banjalučki ćevapi različiti su od sarajevskih po pripremi (mješavina više vrsta mesa uz dosta začina i jako puno bijelog luka), ukusu, izgledu i načinu serviranja.

Banjalučki ćevapi mogu biti nešto deblji u poređenju sa sarajevskim ćevapima, a neki ljudi smatraju da imaju intenzivniji ukus začina.

Izbor između sarajevskih i banjalučkih ćevapa često zavisi o ličnim preferencijama i ukusu pojedinca. Neki vole mekanije i sočnije ćevape poput sarajevskih, dok drugi preferiraju puniji ukus i veću veličinu banjalučkih ćevapa. Kao i u svemu, odluka je stvar ukusa svakog pojedinca.

Serviraju se kao pločice od po četiri ćevapa u nizu. Ako naručite malu porciju dobit ćete dvije pločice, a veliku četiri. Služe se u lepinji, a uz njih dođe dosta crnog luka i ljuti feferoni. Ko voli pikantnu hranu, vjerojatno će mu se od svih ćevapa u Sarajevu najviše svidjeti Kastelovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79