Sabina Ćudić kritikuje Dodika: On žrtvuje i vlastitu djecu da bi politički preživio

Sabina Ćudić, državna zastupnica, gostujući na BHT1, pozvala je predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, da se obrati svojim biračima i razjasni da li je spreman ugroziti njihove živote radi vlastitog političkog opstanka.

Povod njenom pozivu bila je Dodikova izjava povodom Dana pobjede nad fašizmom, u kojoj je iz Banjaluke poručio kako je pred RS-om još jedna borba, oslobađanje od Bosne i Hercegovine.

Ćudić je kritikovala Dodika, ističući da njegova borba nije ideološka, već da je usmjerena na političko preživljavanje, čak i po cijenu ugrožavanja vlastite djece, koja su već meta sankcija.

“Ljudi se još uvijek nisu oporavili od ratnih trauma i nisu pronašli ostatke svojih najmilijih. Igranje s tim osjećanjima je zločin,” upozorila je ona.

Govoreći o Izbornom zakonu, Ćudić je podsjetila na prijedlog Naše stranke, koji predlaže indirektan izbor predsjednika kroz Parlament, kako bi se izbjegle političke manipulacije. “Naš prijedlog ne vrijeđa nikoga. Građani će sami shvatiti da je u njihovom interesu da se glasovi pošteno broje,” naglasila je ona.

Ćudić je naglasila da nastavak evropskog puta zavisi od usvajanja Zakona o Ustavnom sudu, a ne samo od Izbornog zakona, te od usvajanja budžeta. Također, ukazala je na nužnost reforme Javnog radiotelevizijskog servisa.

“S državnog nivoa je odvojeno deset miliona KM, od čega direktno četiri miliona ide BHRT-u. U narednom koraku mora se postići sporazum dva rukovodstva kako bi se implementirao Zakon. Otkočili smo proces naplate RTV takse. Moramo uvesti u sistem, kroz pregovore na državnom nivou, da se RTV taksa naplaćuje u cijeloj BiH,” objasnila je.

Također, istakla je da je ključno regulisati poslovanje FTV-a kroz zakonske okvire, imenovati novo rukovodstvo i riješiti trenutne nesuglasice između FTV-a i BHRT-a oko raspodjele sredstava.

Ćudić je zaključila da Vlada Federacije mora preuzeti odgovornost i osigurati da se sredstva s računa Elektroprivrede BiH, koja trenutno nisu dostupna zbog neslaganja između FTV-a i BHRT-a, raspodijele u skladu sa Zakonom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79