Veliki pad cijena goriva u regionu: Rezervoar jeftiniji za jedan “burek”

U utorak će Slovenija svjedočiti smanjenju reguliranih cijena motornih goriva, dok će cijene nafte na svjetskim tržištima pratiti blagi rast, podržan nadom u ubrzanje ekonomskog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Litra bezolovnog motornog benzina će pojeftiniti za 4,6 centi na 1,495 eura, dok će litra dizelskog goriva biti jeftinija za 2,2 centa, spuštajući se na 1,462 eura. Osim toga, očekuje se smanjenje cijene lož ulja za 2,4 centa, na 1,103 eura po litri.

Na svjetskim tržištima, cijene nafte su blago porasle prošle sedmice, pri čemu je barel na londonskom tržištu dostigao cijenu od 83,98 dolara, dok je na američkom tržištu poskupio na 80,06 dolara.

Optimizam je potaknut novim podacima o rastu kineske industrijske proizvodnje te očekivanjima novih mjera za stabilizaciju kineskog tržišta nekretnina. Nadalje, pad zaliha nafte i derivata u vodećim svjetskim silama podržava optimizam u vezi potražnje.

Očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zadržati politiku smanjenja proizvodnje u drugoj polovini godine, ako potražnja ne ojača.

U Hrvatskoj se također očekuje smanjenje cijena goriva, pri čemu će litra benzina pasti za pet centi, dok će litra dizela biti jeftinija za tri centa. Plavi dizel će biti tri centa jeftiniji u odnosu na prethodne dvije sedmice.

Ove cijene će biti na snazi do ponedjeljka, 3. juna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79