Angela Merkel nije izjavila da Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike

Odluka njemačkih vlasti da uvedu tzv. strogi lockdown na nizu se domaćih portala pretvorila u senzacionalističke naslove u kojima se propituje hoće li građani regiona moći kući za praznike. Neki su otišli i korak dalje pa su u svojim člancima netačno ustvrdili da je Angela Merkel Bosancima poručila da ukoliko napuste zemlju – “ne moraju se ni vraćati”.

U drugom valu pandemije koronavirusa njemačke vlasti su se odlučile na uvođenje blažih mjera protiv širenja zaraze, odnosno djelimičnog lockdowna. Kako vlade saveznih njemačkih pokrajina samostalno odlučuju o mjerama protiv širenja zaraze, ove se odluke donose nezavisno od državne vlade na čijem se čelu nalazi kancelarka Angela Merkel, inače zagovornica strožih mjera protiv širenja koronavirusa.

Ipak, početkom decembra premijeri saveznih pokrajina su postigli dogovor sa kancelarkom Merkel te su zbog konstantnog povećanja broja zaraženih donijeli odluku da se od srijede, 16. decembra, u Njemačkoj uvede strogi lockdown.

Zbog brojnih nedoumica o putovanju izvan zemlje i povratku u Njemačku nakon zimskih praznika, Deutsche Welle je 15. decembra objavio članak pod naslovom “Putovanje u Njemačku: Šta trebate znati o koronavirus zabranama”. U tom članku, između ostalog, stoji i sljedeće:

Njemačka je ušla u strogi lockdown. Putovanje nije zabranjeno, ali upućen je apel na suzdržavanje od neobaveznih putovanja. Granice ostaju otvorene. (…) Zemlja je zapravo zatvorena za turiste, ali kako granice ostaju otvorene, još uvijek je moguće ući u Njemačku. Karantinsko pravilo za dolaske iz stranih rizičnih područja ostaje na snazi. Ljudi koji stignu iz rizične zone moraju u karantinu ostati deset dana, ali to se može okončati negativnim testom na koronavirus najranije nakon pet dana. Test više nije besplatan za ljude koji dolaze iz rizičnih zona. Pored toga, povratnici iz rizičnih područja moraju se registrirati putem interneta na www.einreiseanmeldung.de. Nova web aplikacija zamjenjuje prethodne papirne izlazne kartice.

U istom članku se navodi i da svaka osoba koja dolazi u Njemačku iz rizičnih područja mora na ulazu biti testirana na koronavirus i smještena u karantin dok se ne saznaju rezultati testiranja:

Trenutno samo državljani zemalja Evropske unije i Šengenskog prostora smiju ući u Njemačku bez ograničenja. Svako ko želi ući iz treće zemlje mora imati valjano obrazloženje. Iz ove mjere isključeni su samo Australija, Novi Zeland, Tajland i Urugvaj. Ako je i vaša zemlja odlaska klasifikovana kao rizično područje, morate se pridržavati karantinskih mjera koji vrijede u Njemačkoj.

U suradnji s njemačkim Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova, Institut “Robert Koch” izrađuje listu rizičnih područja koja se neprestano ažurira. Stoga je prije početka putovanja neophodno utvrditi je li vaša zemlja ili regija odlaska klasificirana kao rizično područje. Čak i ako vaša zemlja porijekla nije klasificirana kao rizično područje, ali ste u bilo kojem trenutku boravili u rizičnom području u periodu od 14 dana prije ulaska u Njemačku, na vas se primjenjuju karantinske mjere.

Iz ovdje navedenog je jasno da putovanja iz Njemačke, kao i dolazak odnosno povratak u ovu zemlju nisu zabranjeni, nego da će svi oni koji se iz rizičnih zemalja vraćaju u Njemačku morati uraditi test i u karantinu provesti najviše deset dana.

Dalje, nije zabilježeno da je njemačka kancelarka Angela Merkel dala izjavu u kojoj tvrdi da se oni koji putuju “ne trebaju ni vraćati” u Njemačku ili da je takvo nešto poručila ljudima iz regiona koji žive i rade u ovoj zemlji.

Shodno utvrđenom, svi članci u čijim se naslovima propituje “da li će građani BiH i/ili ostatka regiona moći doći kući za praznike”, dok u tekstovima nema odgovora na ovo pitanje, dobijaju ocjenu klikbejt prenosi Raskrinkavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79