ANP će biti dostavljen NATO savezu

ANP će biti dostavljen NATO savezu


Predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu.

Akcioni plan za članstvo (ANP) sa ciljem pružanja pomoći zemljama koje žele postati članice saveza, koji se sastoji od praktične podrške i konsultacija, a namijenjen je biti pomoć tokom priprema država za članstvo u NATO-u.

Brkić je izjavio novinarima da se time pokazuje kontinuitet odnosa BiH i Sjevernoatlatskog saveza.

– Ovaj dokument koji je konsenzualno usvojen i na Povjerenstvu za suradnju sa NATO-om je i politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlanskog savez – kazao je Brkić.

Odlukom je predviđeno da Ministarstvo vanjskih poslova dokument redovnom diplomatskom procedurom dostavi u sjedište NATO-a saveza u Briselu.

Podsjećamo da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prethodno odbio uvrstiti ANP na dnevni red sjednica čak pet puta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija