Ante Kvesić i Klinička bolnica Mostar samo u 2022. državu zakinula za 29 miliona KM

Ante Kvesić i Klinička bolnica Mostar samo u 2022. državu zakinula za 29 miliona KM


Plaće zaposlenicima isplatili bez poreza i doprinosa. Nagomilali dug od 93,4 miliona KM, a eklatantno su kršili i Zakon o javnim nabavkama

Sveučilišna klinička bolnica Mostar, na čijem čelu je direktor Ante Kvesić, samo u 2022. državu je za poreze i doprinose zakinula za 29,2 miliona KM.

Naime, uz isplate neto plaća zaposlenicima za 2022. godinu nisu uplaćene obaveze za pripadajuće poreze i doprinose u iznosu od 29.255.009 KM, što sa obavezama iz prethodnog perioda iznosi 81.072.943 KM piše Fokus

To su ustanovili federalni revizori u najnovijem izvještaju o radu SKB Mostar za prošlu godinu. Ustanovili su eklatantno kršenje Zakona o doprinosima i Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa.

Neizvjesno poslovanje

No, to nije sve. Revizori su skrenuli pažnju i na to da je menadžment Bolnice procijenio da postoji značajna neizvjesnost da će Bolnica nastaviti neograničeno jer ima ogroman dug iznad visine kapitala na 31. 12. 2022. godine u iznosu od čak 93.466.870 KM!

Navodi se da osnivači Bolnice nikada nisu zaključili ugovor kojim bi se regulisala međusobna prava, obaveze i odgovornosti, a osnivači Bolnice su Federacija BiH, kao i kantoni HNK, ZHK, LK i SBK.
Protiv SKB su u prethodnom periodu pokrenuti značajni sudski sporovi po osnovu prava iz radnih odnosa, naknade štete, kao i sporovi koje su pokrenuli dobavljači za neizmirena dugovanja. Također, na datum bilansa Bolnica ima obaveze za kredite (14.215.867 KM) nastale po osnovu više ugovora o dugoročnom kreditu zaključene između dobavljača, banaka i Bolnice, u kojima je Bolnica mjenični dužnik, kao i ugovora o ustupljenim potraživanjima.

Također, kratkoročne obaveze SKB na datum bilansa iznosile su 177.981.772 KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi 89.103.266 KM. Imajući u vidu da je tekuća imovina na 31. 12. 2022. godine iznosila 32.134.279 KM, SKB, kako su konstatovali revizori, tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obaveze, niti se one izmiruju u rokovima utvrđenim članom zakonom.

Nabavka lijekova

Eklatantno kršenje zakona ustanovljeno i kod javnih nabavki. Kako su ocijenili revizori, plan javnih nabavki za 2022. godinu nije sačinjen na način da se detaljno planiraju postupci i potrošnja sredstava putem provođenja jednog od postupaka koji je propisan Zakonom o javnim nabavkama dok odluke o dopunama Plana javnih nabavki ne sadrže minimum podataka koji bi osigurao transparentno provođenje javnih nabavki.

Nabavka lijekova, potrošnog materijala i sredstava za higijenu u iznosu od 10.477.094 KM izvršena je bez provođenja propisanih procedura javnih nabavki i zaključenih ugovora, a izvršeno je i dijeljenje postupaka javnih nabavki namještaja, EKG uređaja i katetera. Navedeno nije u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama – konstatovali su revizori


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija