Antrax se pojavio u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas potvrđeno prisustvo antraksa, crnog prišta ili bedrenice, od koje je već uginulo više od 100 goveda, a četiri osobe su u bolnici.

Laboratorijsku analizu uzoraka uginulih životinja uradio je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko Polje potvrđena bolest bedrenica (antraks).

Navodi se da je na području pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških problema.

Prema nezvaničnim saznanjima zagrebačkog Večernjeg lista, uginulo je 107 goveda.

Još troje pacijenata javilo se u Opštu bolnicu Sisak zbog sumnje na zarazu antraksom, čime se broj osoba pod sumnjom na zarazu popeo na četiri, javlja HRT.

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama te su svi razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

“Zavod za javno zdravstvo uzeo je uzorke kod oboljelog pacijenta, danas uzima kod još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave.

To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo reći da je slučaj pod potpunom kontrolom, mjesta panici nema. Ministarstvo poljoprivrede preduzeće sve potrebne radnje u vezi s prometom stoke i životinjskih proizvoda”, rekao je za HRT Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Kod svih pacijenata radi se o kožnom antraksu.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata sprovode se dalje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko Polje, u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u saopštenju.

Što je antraks?

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolijevaju biljojedi. Uzrokovana je bakterijom Bacillus anthracis. Od antraksa najčešće obolijevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest.

Ljudi se bedrenicom mogu zaraziti na nekoliko načina pa se klinička slika razlikuje zavisno od toga kako se pojedina osoba zarazila uzročnikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79